Ook in Woensdrecht maken veel mensen gebruik van mantelzorgers. FOTO SHUTTERSTOCK
Ook in Woensdrecht maken veel mensen gebruik van mantelzorgers. FOTO SHUTTERSTOCK (Foto: )

'Wij waarderen onze mantelzorgers ontzettend'

HOOGERHEIDE - Alle mantelzorgers in de gemeente Woensdrecht krijgen in november een VVV-cadeaubon ter waarde van vijftig euro. Het compliment is bedoeld om inwoners die zorgen voor een naaste een hart onder de riem te steken.


De gemeente heeft de actie zondag officieel aangekondigd aan tijdens de theatervoorstelling van Meisjes met de Wijsjes in Podium Kloosterhof in Hoogerheide, die de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) in het kader van de Dag van de Mantelzorg organiseerde.

Afschaffen

Net als die voorstelling is het mantelzorgcompliment een jaarlijks bedankje voor de mantelzorgers. Het is bedoeld voor mantelzorgers die meer dan acht uur per week voor iemand zorgen en dat langer dan drie maanden doen. “Wij waarderen die inwoners ontzettend. Dat laten we onder meer hiermee blijken”, zegt wethouder Lars van der Beek. “Je hoort wel eens dat gemeenten het afschaffen, maar wij blijven het doen. Mantelzorgers beseffen het niet altijd, maar zijn van grote betekenis in onze samenleving. Als je niet meer alles zelf kunt, is het fijn dat je ondersteuning krijgt van iemand die je goed kent.” Daarnaast is het volgens de wethouder belangrijk om de zorg betaalbaar te houden. “Het compliment is meer dan verdiend.”

Steunpunt

Wie het compliment wil ontvangen moet zich als mantelzorger laten registreren bij de BWI. Voor het compliment van dit jaar kan dat tot 1 december.

Wie zich registreert kan bovendien ondersteuning krijgen van de specialisten van het steunpunt mantelzorg. Zij kunnen adviseren over praktische en financiële hulp en over het verlichten van de zorgtaken. “Het is ook goed dat wij ze in beeld hebben. We hebben de afgelopen jaren een grote inhaalslag gemaakt. In 2014 zijn we begonnen met 200 geregistreerde mantelzorgers, nu zitten we al op zo’n 600 mensen die dat hebben gedaan. Er zijn er echter veel meer. Ik sta er niet gek van te kijken als het er in Woensdrecht wel 1500 zijn. De mensen weten echter vaak niet dat ze mantelzorger zijn of willen het niet zo zien. Daar hebben we alle begrip voor. We gaan niemand iets verplichten.”

Onderzoek

Uit een vorige week gepubliceerd onderzoek onder wmo-cliënten in de gemeenten is gebleken dat 60 procent de cliënten mantelzorg krijgt. Meestal zijn dat partners, ouders of kinderen. Hulp van een vrijwilliger is vooralsnog minder populair. 57 procent maakt geen gebruik van deze vorm van hulp. Zo’n 19 procent staat er wel open voor. Dat was vorig jaar nog maar 11 procent. Vrijwilligers zouden volgens de gemeente kunnen helpen met boodschappen, klusjes en tuinonderhoud en het vervoer en begeleiding. De BWI heeft meer informatie over deze vorm en kan bemiddelen.

Ophalen

Geregistreerde mantelzorgers krijgen een seintje van de gemeente als ze hun compliment kunnen komen ophalen. Dat kan altijd in de eigen kern, bijvoorbeeld in het mutlifunctioneel centrum. “Dat doen we bewust”, zegt Van der Beek. “Dan zien we de mensen en kunnen we even met ze spreken."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Bezorgers Altena Nieuws

Almkerk, Hank, Veen, Andel, Nieuwendijk, Werkendam

Fruitplukkers

Roosendaal

Storingsmonteur elektro/mechanisch

Giessen

Onderhoudsmonteur

Breda

ervaren en aankomend elektromonteur

Werkendam