De tocht met militaire voertuigen was één van de hoogtepunten in een mooi herdenkingsjaar. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De tocht met militaire voertuigen was één van de hoogtepunten in een mooi herdenkingsjaar. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN (Foto: Humphrey Hekhuizen)

'We kijken terug op een onvergetelijk herdenkingsjaar'

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht kijkt met een goed gevoel terug op alle activiteiten in het kader van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding.


Na de tocht met militaire voertuigen door alle kernen van de gemeente, het militaire defilé in Bergen op Zoom en de herdenking op de erevelden eind oktober zijn bijna alle activiteiten achter de rug. “De hongerwinter bleef onze inwoners bespaard, maar de Slag om de Schelde is de boeken ingegaan als één van de moeilijkste gevechten uit de hele oorlog”, kijkt burgemeester Steven Adriaansen terug. “Naast het vieren van onze vrijheid stond dan ook het herdenken van onze bevrijder centraal.”

Verdriet van Woensdrecht

Dat is op allerlei manieren gebeurd. Zo is er bijvoorbeeld op de scholen veel aandacht geweest voor de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Zij kregen het boek ‘Spion van Oranje’ van Engelandvaarder Bram Grisnigt cadeau. Een ander boek dat dit jaar verscheen is het ‘Het verdriet van Woensdrecht’ van Jan van Elzakker en Louis Minnebach. Zij hebben jaren aan het onderzoek gewerkt. Het zwaartepunt van de activiteiten lag in het najaar.

Vliegbasis

Een van de grootste publiekstrekkers was het evenement op de Vliegbasis Woensdrecht. Daar waren re-enactors, tentoonstellingen en een vliegshow met (historische) vliegtuigen. In oktober werd ook de herinneringswand in het gemeentehuis onthuld, waren er wandel- en fietstochten in het teken van 75 jaar bevrijding en enkele muzikale optredens en werden de silhouetten van de Canadese soldaten op de rotonde in Hoogerheide onthuld. “Ik wil in het bijzonder de leden van de werkgroep hartelijk bedanken, maar daarnaast iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan één van de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding”, aldus de burgemeester. “Zonder uw inzet konden we nu niet terugkijken op het bijzondere eerbetoon.”

Er is een filmpje gemaakt door de gemeente bij wijze van terugblik op alle activiteiten. Het is te vinden op het Youtube-kanaal van de gemeente Woensdrecht.

Kaarsjes

Inwoners van de gemeente Woensdrecht kunnen nog tot volgend voorjaar naar het Dilemma Doolhof bij de erevelden aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom en de expositie ‘Slag om de Schelde’ is nog tot volgend jaar in de bibliotheken op de Brabantse Wal te bezichtigen. Bovendien worden op kerstavond kaarsjes aangestoken bij de vier oorlogsmonumenten in de gemeente. “Het is een mooi slot van een onvergetelijk herdenkingsjaar.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES