Adri van Zweden achter de toonbank van de winkel in Woensdrecht. FOTO EUGÈNE DE KOK
Adri van Zweden achter de toonbank van de winkel in Woensdrecht. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok )

Adri van Zweden mist Woensdrecht elke dag

WOENSDRECHT - Ze woont al een paar weekjes in Krabbendijke, maar is nog vrijwel elke dag in haar geliefde Woensdrecht te vinden. “Hier ken ik alle mensen. Dat mis ik ontzettend”, zegt Adri van Zweden, die meer dan twintig jaar gemeenteraadslid is geweest voor Algemeen Belang Zuidwesthoek (ABZ). “Misschien zijn we over een jaartje weer terug.”


Ze zegt het met een glimlach, maar is serieus. Als het plan van de woningstichting voor seniorenwoningen op De Molenakkers werkelijkheid wordt, staat Adri van Zweden vooraan. Het is niet dat de inwoners van het Zeeuwse Krabbendijke onaardig zijn, maar Adri van Zweden ademt nu eenmaal Woensdrecht, hoewel ze in Halsteren geboren en het huis in Krabbendijke heeft. “Ik heb het gevoel alsof ik hier al mijn hele leven woon. Als ik op straat loop kom ik amper vooruit, omdat ik met iedereen een praatje maak. De mensen zijn hier vriendelijk.”

Koffie

Voorlopig blijft ze er van alles doen. “Als ik ‘s ochtends koffie zit te drinken in Krabbendijke ben ik het vaak die zegt dat we maar naar Woensdrecht moeten gaan. We hebben altijd wel iets te doen. Ik ben nog niet zover om te zeggen dat ik echt in Krabbendijke woon.”

WVV’67

De 72-jarige Van Zweden heeft naast haar gemeenteraadswerk in tal van besturen gezeten, waaronder dat van voetbalvereniging WVV’67, en is actief geweest voor allerlei Woensdrechtse organisaties, zoals Vluchtelingenwerk. Ze is samen met Vic Huijgens bovendien de drijvende kracht achter het winkeltje en participatiecafé van Woensdrecht Werkt in de Dorpsstraat. Ook verzon ze jaren geleden de Boerenmarkt, inmiddels een groot evenement, en is ze nooit te beroerd om haar handen uit de mouwen te steken voor de jaarmarkt.

Voorkeur

Haar maatschappelijke betrokkenheid was één van de reden waarom Huijgens haar vroeg voor ABZ. “Mensen zoals Adri zijn de ogen en oren van de partij. Ze staat tussen het volk”, aldus Huijgens. “Dat is kenmerkend voor onze partij. Adri heeft altijd veel voorkeursstemmen gehad. Dat zegt genoeg. Iedereen kent haar.”

Maand

Van Zweden bevestigt dat met een voorbeeld. “Een tijdje geleden kwam er een Afghaanse man uit België in de winkel. Hij vroeg speciaal naar mij. Zijn moeder woonde hier, maar sprak nog geen Nederlands. Hij had mijn naam doorgekregen en vroeg of ik haar wilde helpen. Dat doe ik dan natuurlijk.”

In totaal zat Van Zweden zo’n twintig jaar in de gemeenteraad. “Het is voorbij gevlogen.” Ze nam begin deze maand gedwongen afscheid, omdat je niet ergens anders mag wonen als je in de gemeenteraad zit.

Vers

Het meest trots is ze op hoe ABZ zich in die periode heeft ontwikkeld. Ook is ze blij dat er na veel getouwtrek een kunstgrasveld ligt op het complex van WVV’67 en is ze natuurlijk trots op het winkeltje. “Een initiatief van Adri”, benadrukt Huijgens.

Het begon met wat vergeten boodschappen, die Van Zweden zelf kocht in de Jumbo in Hoogerheide, maar is inmiddels een bijna volwaardige buurtsuper met allerlei boodschappen en verse groenten en fruit van het land. “‘Het kan niet’, bestaat niet voor mij. Er is altijd een oplossing voor een probleem, maar je moet er dan wel iets voor willen doen. Als ik iets in mijn hoofd heb, dan komt het er."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES