Gemeenten zetten stap op weg naar erkenning als Unesco Global Geopark
np-oosterschelde-stormvloedkering
np-oosterschelde-stormvloedkering

Gemeenten zetten stap op weg naar erkenning als Unesco Global Geopark

ANTWERPEN - Vertegenwoordigers van een groot aantal gemeenten uit Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen hebben donderdag in Antwerpen hun handtekening gezet onder de intentieverklaring voor het Geopark Schelde Delta.


Ze willen zich kandidaat stellen als Unesco Global Geopark. Het zou een keurmerk zijn voor de bijzondere landschappelijke waarden van het gebied.

Bidbook

Het gaat om een gebied met vier provincies, 61 gemeenten (waaronder de Zeeuwse gemeenten en die op de Brabantse Wal) en met ruim anderhalf miljoen inwoners. Zij willen eind 2021 een bidbook indienen. Unesco zou twee jaar later duidelijkheid geven. “Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, de strijd tussen mensen en water zo aanwezig is”, zeggen de partners uit de wetenschap, het onderwijs, ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties. “Onze Scheldedelta is van een zeldzame schoonheid. Dit willen we beter bereikbaar maken voor een breder publiek, zodat meer mensen ervan kunnen genieten”, zei gedeputeerde Ludwig Caluwé van de provincie Antwerpen.

Beperkingen

Volgens de ondertekenaars brengt het keurmerk geen beperkingen met zich mee, maar biedt het juist kansen. Het gebied komt internationaal beter op de kaart te staan, het toerisme zou zich beter kunnen verspreiden en wetenschappers kunnen elkaar ontmoeten en hun kennis delen. Wereldwijd zijn er 147 parken in 41 landen. Het gaat bijvoorbeeld om De Hondsrug in Nederland en Famenne Ardenne in België.        

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief