Van lokale Rembrandt tot oude meester
(Lokale) kunst staat centraal tijdens de voorstelling van Hans Visser en Irena Filippova.
(Lokale) kunst staat centraal tijdens de voorstelling van Hans Visser en Irena Filippova. (Foto: José van der Wegen)

Van lokale Rembrandt tot oude meester

HOOGERHEIDE – De theaterzaal van Podium Kloosterhof in Hoogerheide was zaterdag omgetoverd tot een zeventiende-eeuws decor. De theatervoorstelling ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ van Hans Visser en Irena Filippova stond in het teken van de Hollandse meester. De bijbehorende expositie van Stichting Uit de Kunst Woensdrecht, waarvoor de leden zich lieten inspireren door Rembrandt van Rijn, gaf de show extra cachet.


Stichting Podium Kloosterhof en Stichting Uit de Kunst Woensdrecht hadden voor de voorstelling de krachten gebundeld. Volgens Marinell Bruys, voorzitter van Stichting Podium Kloosterhof, ontstond het idee voor de krachtenbundeling al in augustus. “Omdat 2019 het jaar van Rembrandt is en wij de voorstelling van Hans Visser en Irena Filippova geboekt hadden, dachten we na over extra aandacht voor de voorstelling."

Televisieprogramma

Stichting Podium Kloosterhof zocht contact met kunstenares Suzana Jovanovic uit Putte, die meedeed aan het televisieprogramma Project Rembrandt, maar dacht ook aan de andere lokale kunstenaars, bij Stichting Uit de Kunst Woensdrecht. "Dat leidde tot enthousiaste reacties, waardoor we voorafgaand en na de voorstelling werken van Suzana en Stichting Uit de Kunst konden tentoonstellen bij De Kloosterhof”, aldus Bruys.

Lokale kunst

De werken, variërend van fotografie tot schilderijen, hadden met elkaar gemeen dat ze rondom het thema 'Rembrandt' zijn gemaakt. Iedere kunstenaar gaf hieraan zijn eigen invulling. Er waren werken te zien van Maria Suijkerbuijk, Toon Wierckx, Adrie Leenaerts, Rina Madereel, José van der Wegen, Yvonne Breet, Annie Dingenouts, Wim van Gastel, Bertus van Gils, Gerrit Jan Weekhout, Bert de Waard, Jeanny Ritzen, Paula Boschman, Anton de Krom, Oscar Buswijller en Sonja den Drijver.

Apostel

Een werk dat Suzana Jovanovic tijdens Project Rembrandt maakte - het Zelfportret als de Apostel Paulus van Rembrandt - kreeg een prominente plaats op het toneel en speelde een rol tijdens één van de liedjes die Hans Visser en Irena Filippova ten gehore brachten. Met een vallend zwart doek en een spot is het doek in de schijnwerpers gezet.

Levensverhaal

De voorstelling van het duo Visser en Filippova stond geheel in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Diverse kunstwerken werden via de beamer op een groot scherm getoond, terwijl de voormalig oprichter en gitarist van de groep Flairck, Hans Visser, en zijn Russische vrouw, top- accordeoniste en zangeres Irena Filippova, een muzikale ode brachten aan de kunst, waarbij Rembrandt het middelpunt vormde. Zijn levensverhaal werd geschetst aan de hand van prachtige liedjes en de kunstwerken die hij naliet als zijn erfenis. Ongeveer tachtig mensen genoten van de voorstelling en kunst.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief