Jacques van der Poel is al jaren betrokken bij de GP Van der Poel. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Jacques van der Poel is al jaren betrokken bij de GP Van der Poel. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

GP Van der Poel: 'Vrijwilligers werken hard, maar worden ook in de watten gelegd'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De GP Van der Poel is met afstand het grootste evenement in de gemeente Woensdrecht. Zondag 26 januari stroomt Hoogerheide weer vol met duizenden crossliefhebbers, die een glimp willen opvangen van de beste veldrijders ter wereld. Het topsportevenement wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers, sponsors en betrokkenen. Weekblad de Bode laat deze de komende weken aan het woord komen. Als eerste is vrijwilliger Jacques van der Poel aan de beurt.

Hij is er sinds de eerste GP in 2000 bij, de veldrit ter ere van het afscheid van zijn broer Adrie van der Poel. “En ik ben niet de enige”, zegt Jacques van der Poel in de gemeentelijke werkplaats in Hoogerheide. “Van de huidige bouwploeg van een man of dertig zijn er zeker twaalf of dertien vanaf het begin bij.”

Trouw

De grote groep trouwe vrijwilligers uit Nederland en België zegt iets over het evenement en de organisatie. Voor Van der Poel speelt het zeker mee dat hij ‘de broer is van’, maar als dat niet het geval zou zijn, was de kans ook groot dat hij zich zou inzetten. “Misschien niet zo lang, maar ik vind het een mooi evenement. Ik heb het altijd goed naar mijn zijn. De sfeer is gemoedelijk en het resultaat op de dag zelf maakt je trots.”

Verbeteren

Hij heeft het evenement zien groeien naar wat het nu is: de beste wereldbekerwedstrijd van het afgelopen seizoen, zoals tijdens de wedstrijd in Koksijde van twee weken geleden bleek. “We verbeteren onszelf nog elk jaar. De eerste keer wisten we nauwelijks wat we moesten doen, maar nu zijn we op elkaar ingespeeld. Iedereen kent zijn taak. Waar je de eerste keren vier dagen over iets deed, doe je dat nu in twee dagen.”

Hekwerk

Zelf is Van der Poel, die elk jaar anderhalve week verlof neemt rond de GP, verantwoordelijk voor het kilometerslange hekwerk en de op- en afbouw van de tenten voor de organisatoren en sponsoren. Het is hard werken. “Maar het is anders dan je gewone baan”, zegt de medewerker van de buitendienst. “We beginnen om een uur of negen, zetten alles klaar en rond half één gaan we lunchen. Dat doen we bij Non Plus Ultra. Het is één van de redenen waarom de mensen hier graag helpen. Bij andere crossen krijg je een broodje en een kop soep in een tentje. Hier is het goed verzorgd.”

Opmerkingen

Op de dag zelf is het meeste werk al gedaan. Van der Poel moet ‘s ochtends nog zorgen dat alle opmerkingen van de UCI worden opgevolgd, maar kan de wedstrijd, die zijn neef Mathieu al vier keer heeft gewonnen, altijd zien. “Ik zorg dat ik een goede plek heb, meestal heb bij een scherm.” Na de finish is het weer werken geblazen. “Om vijf over vier rijden we weer op het parkoers. Dan knippen we de sponsorborden los en ruimen alles op, op de hekken na. Een uur later zijn we daarmee klaar.” Meestal gaat hij daarna naar huis om te douchen waarna hij nog een biertje pakt in de VIP-tent. Laat wordt het niet, want de ochtend erna is Van der Poel als eerste weer aanwezig. “Om de hekken van de finishstraat in te laden. De anderen hebben daar een hekel aan, omdat ze zwaar en onhandig zijn. Dan doe ik het maar.”

Meer weten? Zie https://gpadrievanderpoel.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief