voetpad-begraafplaats-2-700x350
voetpad-begraafplaats-2-700x350

Geld voor extra paden op oude begraafplaats Woensdrecht

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De stichting Het Oude Kerkhof ‘De Stompe Toren’ krijgt 2146 euro voor de aanleg van paden op de begraafplaats aan de Rijzendeweg in Woensdrecht.

Het is afkomstig uit de budgetten voor de integrale dorpsplannen.

Op het kerkhof ligt al een aantal paden, die zijn aangelegd met geld van het Oranjefonds, maar er moet nog zo’n zeventig meter bij. De vrijwilligers kunnen deze extra meters met de subsidie van de gemeente aanleggen. Colpaart Grondwerken sponsort de klus door een minigraver, een tractor en zand beschikbaar te stellen.

Onderhouden

Vrijwilligers van de stichting doen het werk. Zij onderhouden het kerkhof al jaren en knappen het op. De begraafplaats aan de Rijzendeweg hoorde vroeger bij een kerk die aan de in de oorlog verwoeste Stompe Toren stond.

Er liggen veel oude graven, waaronder een graf van een slachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog. Ook liggen er militairen die werkten op de vliegbasis, maar door ongevallen om het leven zijn gekomen.

Fundamenten

Marco Vermunt heeft de oude kerk in kaart gebracht. De fundamenten zijn daarna deels zichtbaar gemaakt. Sinds de stichting zich over het kerkhof heeft ontfermd bezoeken niet alleen nabestaanden, maar ook andere belangstellenden de locatie.

Toegankelijk 

Als het heeft geregend is de plek echter moeilijk toegankelijk. De vrijwilligers willen daarom extra paden aanleggen. “We stellen het enorm op prijs dat het kleine groepje vrijwilligers en het dorpsplatform Woensdrecht zich inzet voor het oude kerkhof”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Als college zien we het historisch belang van de begraafplaats in. We zijn daarom akkoord gegaan met het gevraagde bedrag. Dit is een mooi voorbeeld van overheidsparticipatie. Op initiatief van vrijwilligers die zelf meewerken worden de paden aangelegd, een bedrijf sponsort en wij als gemeente dragen ook een steentje bij.” 


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief