Kees Palinckx aan het werk in Non Plus Ultra. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Kees Palinckx aan het werk in Non Plus Ultra. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

GP Van der Poel: 'We zorgen goed voor ze, leggen ze echt in de watten'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De GP Van der Poel is met afstand het grootste evenement in de gemeente Woensdrecht. Zondag 26 januari stroomt Hoogerheide weer vol met duizenden crossliefhebbers, die een glimp willen opvangen van de beste veldrijders ter wereld. Het topsportevenement wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers, sponsors en betrokkenen. Weekblad de Bode laat deze de komende weken aan het woord komen. In deze tweede aflevering gaan we naar Non Plus Ultra.

De rol van het café in het succes van de GP Van der Poel is misschien niet voor iedereen zichtbaar, maar niet te onderschatten. Kees Palinckx’ café is vooral belangrijk in aanloop naar de wedstrijd.

Op- en afbouw

Zo lunchen alle vrijwilligers tijdens de op- en afbouw elke middag in het café aan de Grindweg in Woensdrecht. Het is één van de redenen waarom velen het werk al jaren doen. “We zorgen goed voor ze, leggen ze in de watten”, lacht de uitbater. “Buiten moeten ze dagenlang knallen in de kou, maar als ze rond twaalf uur hier zijn, kunnen ze even bijkomen. Wij zorgen dat de verwarming aanstaat, zodat het lekker warm is in de zaal en ze hun handschoenen even op de radiatoren kunnen leggen.”

Stevig

Palinckx en zijn medewerkers zorgen bovendien dat er rond het middaguur een goede, stevige maaltijd klaar staat: een kop erwtensoep, een boerenomelet, een broodje kroket … dat soort werke. “En op de laatste dag krijgen ze spareribs. Dat is een traditie. Het zijn mensen die weten wat werken is. Wij zorgen voor een passende maaltijd. En het moet natuurlijk genoeg zijn. Ik vind het heerlijk om te zien als ze dat nog dat ene schepje nemen, terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen. Ik heb soms het idee dat er ‘s middags wat minder werk wordt verzet dan ‘s ochtends”, lacht de horecaman het uit.

Gastheer

De samenwerking tussen de organisatie van de GP Van der Poel en Non Plus Ultra is jaren geleden spontaan ontstaan en steeds verder uitgebouwd. Naast alle dagelijkse lunches voor de vrijwilligers is het café ook gastheer tijdens persconferenties en officiële bijeenkomsten. Gek genoeg is Palinckx nog nooit naar de wedstrijd in Hoogerheide gaan kijken. “Het is belangrijk dat ik in Non Plus Ultra ben, niet in een tent op het parcours. Mensen verwachten me hier. Dat geldt voor de organisatoren van de GP, maar ook voor een diamanten echtpaar dat op zondag zijn feest viert. Ik vind dat ook gewoon leuk. Dit is mijn sport.”

Crack

In tegenstelling tot zijn vader is Palinckx ook geen groot wielerfan, al is hij apetrots op Mathieu van der Poel en op de GP Van der Poel. “Met zo’n crack als Mathieu kunnen we alleen maar ontzettend blij zijn, net als met de GP. De wedstrijd staat als een huis. Het zet je nationaal en zelfs internationaal op de kaart en het zorgt voor extra werkgelegenheid en extra inkomsten. Niet alleen voor mij, maar voor veel meer mensen in de gemeente. Kijk maar eens wat voor feest het op zondag is in Hoogerheide.”

Volgende week staat de derde aflevering in de krant. Kijk ook op https://gpadrievanderpoel.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief