Het is vol gas vooruit voor Wouter Poleij uit Hoogerheide
Wouter Poleij (midden) heeft al veel karttitels op zijn naam staan. FOTO FAMILIE POLEIJ
Wouter Poleij (midden) heeft al veel karttitels op zijn naam staan. FOTO FAMILIE POLEIJ (Foto: Familie Poleij )

Het is vol gas vooruit voor Wouter Poleij uit Hoogerheide

HOOGERHEIDE – Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker voor de 13-jarige Wouter Poleij uit Hoogerheide. Hij is inmiddels al Nederlands kampioen huurkarts kids, Pools kampioen mini junior en was onlangs derde op het Europees kampioenschap junioren indoorkarting. En dat terwijl hij in 2015 pas voor het eerst in een kart zat.


Die eerste keer in een kart was samen met zijn grotere neef. Wouter was toen pas negen jaar. “Ik vond het direct erg leuk. Ik bleef maar gaan en wilde meteen weer. Ik werd op een gegeven moment opgemerkt door de man die mijn eerste trainer werd. Hij stond ervan versteld dat ik nog maar twee keer in een kart had gezeten. Via hem begon ik met het volgen van lessen karten.

Aanpassen

Dat ging snel over in het rijden van wedstrijden. Tijdens die wedstrijden liet Wouter al meerdere malen zien dat hij zich op de juiste manier weet aan te passen aan het materiaal waarmee hij rijdt. Met een huurkart krijg je namelijk steeds een andere toebedeeld.” “Je moet rijden met wat je hebt en je aanpassen aan je kart.”

Federatie

Al in 2017 was hij de beste van de kinderen bij het Open Nederlands kampioenschap in Roosendaal. Dit jaar deed hij voor de tweede keer mee aan het Nederlands kampioenschap huurkarts dat onder toezicht staat van de Nationale Autosport Federatie (KNAF). Vorig jaar werd hij in deze wedstrijd kampioen in de categorie huurkarts rookie en dit jaar won hij in de categorie huurkarts kids.

Wedstrijddagen

Daarnaast prolongeerde hij zijn titel bij het populaire Pools kampioenschap mini junior, werd hij kampioen in de Formula Karting Light Weight en derde bij het Europees kampioenschap indoor voor junioren. “Het kampioenschap voor huurkarts kids bestond uit twaalf wedstrijddagen op in- en outdoorbanen in het hele land. Per racedag werden er vier wedstrijden verreden als een sprintrace. De dagwinnaar was de coureur met de meeste punten op vier races. Op de laatste wedstrijddag had ik 180 punten voorsprong op de nummer twee en hoefde ik alleen maar te starten om kampioen te worden. Als ik meedoe, wil ik echter ook winnen.” Dat deed Wouter dan ook, ook op de laatste dag. De titel was het eindresultaat.

Licentie

Het kampioenschap betekende voor Wouter ook de toegang tot de volgende raceklasse van het karten: de Formula Karting 2. “Volgend seizoen zijn de races in Nederland en België op binnen- en buitenbanen. Het mooiste zou zijn als we door kunnen groeien naar de Formula Karting 1, want daar rijden grote namen.” Wouter kijkt verder dan het karten. “Natuurlijk zou de Formule 1 het allermooiste zijn, maar de autosport op zich is ook mooi. Ik krijg les van Youri Verswijveren bij NXT Racing in Venray. Dan rijd ik op het circuit in een Renault Twingo. 26 januari word ik veertien en mag ik mijn racelicentie halen. Vanaf mijn vijftiende mag ik wedstrijden rijden. Daar kijk ik nu al naar uit. De auto vind ik heel leuk. Dat komt ook omdat het voor mij nog nieuw is. In februari begint het kartseizoen weer met een nieuwjaarsrace in Oldenzaal en eind februari is het Europees kampioenschap karts. Mijn doel is om daar te winnen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief