De leden van het dorpsplatform Hoogerheide met een deel van de bloembollen. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De leden van het dorpsplatform Hoogerheide met een deel van de bloembollen. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN (Foto: Humphrey Hekhuizen)

Voorjaarsbloemen dienen een dubbel doel in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Als de lente zich straks aandient, ziet Hoogerheide er kleurrijk uit.


Het dorpsplatform heeft de honderden bloembollen in samenwerking met De Groene Vakwinkel gekocht van het geld dat nog in het potje voor afgelopen jaar zat. Ze wil krokussen, blauwe druiven en tulpen planten, die Hoogerheide straks opfleuren en moeten zorgen voor meer biodiversiteit.

Eitjes

Daarnaast helpen de voorjaarsbloemen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Deze trekken namelijk insecten aan, zoals gaasvliegen, sluipwespen en wantsen die hun eitjes op de eikenprocessierups afzetten en deze daarmee infecteren. De insecten trekken op hun beurt ook vogels, zoals kool- en pimpelmezen, spechten en winterkoninkjes aan, die de rupsen op hun menu hebben staan. “Het is een win-win-plan”, zegt voorzitter Eline de Lange-Braat van het dorpsplatform. “Eerlijk is eerlijk: we hebben het afgekeken van een andere gemeente waar ze last hebben van de eikenprocessierups en dit al deden. De rupsen zullen er misschien niet door verdwijnen, maar de overlast wordt hopelijk wel minder. Het was dit jaar een groot probleem. We hopen dat het minder wordt.“

Bestrijding

Het platform heeft de 8600 bloembollen verdeeld onder de ruim zevenhonderd schoolkinderen in Hoogerheide. Elk kind is met een zakje van twaalf bloembollen naar huis gegaan. De tientallen bloembollen die overbleven, heeft het dorpsplatform dit weekend in samenspraak met de gemeente zelf geplant bij de wadi in de beweegtuin. Het moet voor halverwege februari. “De eikenprocessierups zorgt voor overlast bij mens en dier”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht. De gemeente heeft vorig jaar veel krachten ingezet, die alle bomen vooraf hebben ingespoten met een bestrijdingsmiddel en de rupsen met een apparaat opzuigden en verbandden. “We bekijken echter ook wat we aan ecologische bestrijding kunnen doen door natuurlijke vijanden in te zetten.”

Ideeën

Het uitdelen van de bloembollen is de eerste activiteit van het dorpsplatform dit jaar. Volgens De Lange-Braat staat er meer op de agenda. “De inwoners weten ons gelukkig steeds beter te vinden. Ook voor dit jaar hebben we genoeg plannen.” Iedereen kan zijn ideeën bespreken met de leden van het platform.

Zie https://dorpsplatformhoogerheide.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief