Foto: Eugène de Kok

Woensdrecht gaat pionieren met dorpsgericht werken in sociaal domein

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht gaat in het sociaal domein dorpsgericht werken.


Voor elke kern komt er een apart plan waarin de resultaten staan die alle betrokken partijen willen behalen. Ook krijgt elke kern een aanspreekpunt voor inwoners met zorgvragen. “We denken aan mensen die de weg weten in het dorp en de zorg”, zegt wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht.

Spreekuur

Volgens hem kunnen dat vrijwilligers zijn, maar ook mensen die banden hebben met de gemeente of een zorgorganisatie. Ook kan het in de vorm van een spreekuur zijn, maar ook op andere manieren worden georganiseerd. “We willen per kern bekijken wat het beste werkt, lettend op de behoefte. Het moet maatwerk zijn. Het gaat erom dat we de zorg zo laagdrempelig mogelijk willen organiseren. We hebben liever dat mensen met iemand praten die ze goed kennen, dan dat ze bij wijze van spreken meteen in een zwaar gesprek op het gemeentehuis belanden en vervolgens naar een organisatie worden doorverwezen.”

Doorverwijzen

De dorpscoördinatoren, zoals Van der Beek ze voorlopig noemt, kunnen mensen met vragen doorverwijzen naar bepaalde instanties of stichtingen of in contact brengen met mensen die kunnen helpen. “Als er maatwerkzorg nodig is, dan komt de gemeente alsnog in beeld”, zegt Van der Beek.

De visie voor het dorpsgericht werken, die dinsdag is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, is gemaakt in samenspraak met tal van organisaties: De Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht, GGD West-Brabant, KBO-kring Woensdrecht, ISD Brabantse Wal, MEE West-Brabant, Stichting De Bunt, Wmo Adviesraad, Zorg om Zorg en de gemeente.

Luikje

Zij verbinden zich ook aan de dorpsplannen. “Het is belangrijk dat zij nauw betrokken blijven, want stel dat een coördinator met een vraag komt en een luikje dicht gaat, dan zou dat de dood in de pot zijn voor dit project.” Volgens Van der Beek is dit een nieuwe stap in de transformatie van het sociaal domein. “We willen met onze partners de beweging naar voren maken, vroegtijdig hulp bieden, per dorp kijken wat er nodig is en wie daar een rol in heeft. Alles op basis van een gezamenlijk budget.”

Moedig

De wethouder vindt het moedig dat alle partners zich aan het dorpsgericht werken verbinden. “Het is iets nieuws, we gaan echt pionieren.” Mede door een pilot in Putte heeft het gemeentebestuur er vertrouwen in dat het plan gaat werken. “We denken dat dit de weg is die we samen willen gaan om er optimaal te zijn voor onze inwoners.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief