Afbeelding

Put en Buntland moet voor het eerst improviseren

Door: Eugene de Kok Algemeen

PUT EN BUNTLAND - Het carnaval in Put en Buntland is een uniek feestje in de gemeente Woensdrecht. Alle deelnemers komen bij de optocht uit Putte wat het een bijzonder charmante gelegenheid maakt. Dit jaar verliep het door het stormachtige weer iets anders. In plaats van een optocht buiten werd het een optocht in MFC De Biezen. 

De weersverwachtingen logen er niet om. KNMI gaf code geel af: windstoten en zware regenval. Veel carnavalsoptochten in Noord-Brabant, Limburg en België gingen niet door. Ze werden afgelast in verband met het weer. Ook in Put en Buntland werd door het bestuur van de stichting Carnaval De Grensneus uitvoerig overleg gepleegd: laten we de optocht doorgaan … ja of nee?

Noodplan

Volgens Prins Fred 1 zat het voltallige bestuur zondagmorgen om tafel. “We hadden geen noodplan, geen plan B. Dat hebben we ook nog nooit nodig gehad, want de optocht in Put en Buntland is nooit eerder afgelast. Wij hebben altijd het geluk gehad dat we goed carnavalsweer hadden. Een paar bestuursleden wilden de optocht in afgeslankte vorm door laten gaan met alleen loopgroepen, maar uiteindelijk vonden we dat ook geen goed plan. We vonden het geen goed plan met die windstoten en regen. Met alleen regen gelasten we het niet af, maar nu was het een combinatie van wind en regen.”

Beslissing

Na de beslissing belde het bestuur alle deelnemers op om ze het slechte nieuws te brengen. Daarna werd het publiek via social media en de pers zoveel mogelijk op de hoogte gesteld. Omdat het voor Put en Buntland de eerste keer was dat de optocht moest worden afgelast, moest er worden geïmproviseerd. 

A-wagens

Gelukkig was er MFC De Biezen, het eindpunt van de optocht. De optocht werd uiteindelijk naar De Biezen gehaald, waarbij de B- en C-wagens werden opgesteld op de Moriaansdreef. De A-wagens bleven wel op de bouwlocatie. Ook de andere deelnemers werden gevraagd om met hun act naar De Biezen te komen. “Ook al is er geen optocht, we laten de jurering doorgaan. Ook is er gewoon een prijsuitreiking. Mensen hebben zo lang aan hun creaties gewerkt, die ze dan ook mogen laten zien, maar dan binnen. We hopen zo dan toch nog een feestje bouwen.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief