Het diamanten echtpaar Van Meel-De Nijs samen met burgemeester Steven Adriaansen. FOTO MARILYN PIETERSZ
Het diamanten echtpaar Van Meel-De Nijs samen met burgemeester Steven Adriaansen. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Betsie en Toon van Meel waren piepjong toen ze trouwden

Door: Eugene de Kok Algemeen

WOENSDRECHT – Betsie en Toon Van Meel waren piepjong, minderjarig zelfs, toen ze in het huwelijksbootje stapten. “Onze ouders moesten tekenen”, vertellen ze met een brede glimlach op het gezicht. Ze kunnen niet geloven dat er inmiddels zestig jaar is verstreken sinds die zaterdag in 1960. Op donderdag 20-02-2020 vierde het echtpaar Van Meel-De Nijs hun diamanten bruiloft in Café Non Plus Ultra, samen met familie en vrienden.

Een dag na het feest zijn ze er nog vol van. “Het was gezellig en het eten is altijd goed bij Non Plus Ultra. We hebben enorm genoten”, vertellen Betsie en Toon van Meel, beiden intussen 78 jaar, enthousiast. Ze ontmoetten elkaar tijdens één van de balavonden waar je naartoe kon gaan om te dansen. Die werden gehouden op diverse locaties in de gemeente Woensdrecht.

BASF

Toon was lasser van beroep en het grootste deel van zijn arbeidzaam bestaan werkte hij voor ROB, een Duits bedrijf op het gebied van pijpleidingen. Dit bedrijf werkte onder meer voor opdrachtgevers als de DOW in Terneuzen en BASF in Antwerpen. Zes jaar lang stapte Toon iedere ochtend om zeven uur op de veerpont Kruiningen-Perkpolder voor de oversteek naar Terneuzen. Dat was destijds de manier om in Terneuzen te komen. De Westerscheldetunnel moest nog gebouwd worden. Hierna kon hij voor ROB werken bij de BASF in Antwerpen. Op zijn zestigste is Toon met pensioen gegaan. Betsie heeft zeker tien jaar champignons geplukt bij Adriaansen, die is gevestigd aan Marktje in Woensdrecht.

Drie gulden

Het echtpaar woont al een halve eeuw in de Mgr. Van Mensstraat. “Zolang deze huizen er staan, wonen we erin”, vertelt Toon. Na hun huwelijk trokken ze een paar maanden in bij de ouders van Betsie, waarna ze verkasten naar Ossendrecht. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in Ossendrecht betaalden ze drie gulden per maand aan huur. Omgerekend is dat ongeveer 1,50 euro. Ze keerden terug naar Hoogerheide en vertoefden voor even aan de Wouwbaan om zich daarna definitief te vestigen in het dorp Woensdrecht.

Camping

Hun enig kind, een dochter is er opgegroeid. Maar het diamanten stel verblijft zes maanden per jaar op het eiland Tholen, op een camping. “Al 25 jaar hebben we daar een stacaravan”, verduidelijkt Toon. “Vanaf half april tot half oktober zijn we daar te vinden”, vult Betsie aan en haar ogen stralen van plezier. Op die camping hebben ze naar heel wat paaseieren gezocht samen met de twee kleinkinderen, Kimberley en Mike. “En midgetgolf gespeeld. Ja, we hebben veel met de kleinkinderen gedaan”, verklaart Toon. Trots toont Betsie een kaart die ze van hun kleindochter hebben ontvangen waarin ze aankondigt dat ze haar eigen bedrijf heeft opgericht. Zij is ontwerper.

Zweden

Sinds twee jaar zijn Toon en Betsie overgrootouders van een achterkleinkind, een jongetje, telg van hun kleinzoon Mike en zijn vrouw. Ze vinden het hartstikke leuk, alleen is het jammer dat ze hun klein- en achterkleinkind niet vaak zien, omdat zij in Zweden wonen. "Maar, deze zomer zijn ze weer in Nederland. Mijn vrouw en ik, we zijn heel close met ons kind en kleinkinderen. Ze zijn ons alles”, verklaart Toon liefdevol.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief