Rick Jonckheere in actie achter zijn drumstel. FOTO WESSEL MAAS
Rick Jonckheere in actie achter zijn drumstel. FOTO WESSEL MAAS Foto: Wessel Maas

Beroemde drummers op Rick's Tribute Concert

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - De tweede editie van Rick’s Tribute Concert vindt dinsdag 14 april plaats, opnieuw in De Maagd in Bergen op Zoom. Net als vorig jaar laat een aantal bekende drummers hun kunsten zien en spelen er bands op het theaterpodium. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar CVID, de zeldzame afweerstoornis waaraan de toen 18-jarige Rick Jonckheere uit Hoogerheide in 2018 is overleden.

Dit keer komen Ton Dijkman, de drummer van Marco Borsato en Karin Bloemen, Lean Robbemont, die onder meer speelt bij Alain Clark en Waylon, en Koen Herfst, die over de wereld heeft getourd met Armin van Buuren. Ook zijn er in De Maagd optredens van artiesten van de Rockacademie in Tilburg en New Stuff, de band waarin Rick Jonckheere altijd heeft gedrumd.

Talentvol

Rick speelde drums vanaf zijn achtste en ontwikkelde zich tot een talentvol muzikant. Hij zat in zijn eerste jaar op de Rockacademie toen hij kwam te overlijden door de zeldzame afweerstoornis CVID. Het afweersysteem van mensen met deze ziekte reageert niet goed op virussen en bacteriën die het lichaam binnenkomen. De ongeveer zevenhonderd Nederlanders met CVID zijn daardoor vaak ziek en hebben bovendien veel kans om een auto-immuunziekte te ontwikkelen. “Er is nog weinig bekend over de ziekte”, zegt Rick’s moeder Karin Jonckheere.

Geld

Zij en haar man Edwin vinden dat er meer onderzoek moet komen naar de ziekte en een mogelijke behandeling. Omdat er na het overlijden van Rick nog geen stichting was waarmee geld werd ingezameld besloten Karin en Edwin, in overleg met Erasmus MC Foundation, de Rick Jonckheere Foundation op te zetten. “Het is helaas voor Rick te laat”, zegt Karin. “Maar we willen iets doen voor zijn lotgenoten. Veel mensen vragen waarom we dit doen. Wij vinden dat niemand mag overlijden aan deze ziekte, omdat er geen geld is voor onderzoek.”

Stilte

De Rick Jonckheere Foundation heeft de afgelopen tijd al ruim 45.000 euro ingezameld, onder meer met de eerste aflevering van Rick’s Tribute Concert. Karin en Edwin vonden dat er sowieso een evenement moest komen waar drummen centraal stond. “Rick was talentvol, vond ook zijn Rockacademie-docent René Creemers, en ontzettend gepassioneerd. Elk moment dat hij kon, zat hij achter zijn drumstel”, zegt Edwin, wijzend naar de garage waar het drumstel van Rick staat, zoals het er altijd heeft gestaan. “Als ik thuis kwam van mijn werk, hoorde ik hem altijd spelen. De stilte na zijn overlijden was in het begin ontzettend moeilijk.”

New Stuff

Op het eerste Rick’s Tribute concert in Theater de Maagd kwamen vorig jaar ruim vierhonderd mensen af. Zij genoten van muziek van New Stuff en optredens van drummers als Creemers en Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring. “We hopen dit keer op net zoveel of meer bezoekers. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat we zoveel mogelijk geld overhouden voor de foundation”, zegt Edwin.

Stijlen

De bezoekers krijgen ook dit jaar een bijzonder programma te zien. “Het gebeurt niet vaak dat dit soort grote drummers beschikbaar zijn en samen iets willen neerzetten.” Er is dinsdag 14 april voor ieder wat wils. Herfst is meerdere malen uitgeroepen tot beste hardrockdrummer van Nederland en zorgt voor veel spektakel. Robbemont is een bekende, getalenteerde drummer, die veel stijlen beheerst en door Rick werd bewonderd. Dijkman tot slot is één van Nederlands bekendste sessiedrummers. “Het is mooi dat hij komt, want Rick is begonnen met drummen toen hij Ton bij Marco Borsato aan het werk zag. ‘Dat wil ik ook’, zei hij. Gelukkig is Ton ook een lieve, hartelijke man die ambassadeur is van Rick’s foundation.”

Kaarten voor Rick’s Tribute Concert à 19.50 euro zijn te koop via de website van Theater de Maagd: www.demaagd.nl. Meer informatie op www.rickjonckheerefoundation.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief