Duurzaamheid is één van de onderwerpen in Jeffrey van Agtmaal's portefeuille. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Duurzaamheid is één van de onderwerpen in Jeffrey van Agtmaal's portefeuille. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'We durven zaken, met gezond verstand, los te laten'

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Net als iedereen zijn de inwoners van de gemeente Woensdrecht zo’n twee jaar geleden naar de stembus gegaan. Nadat alle stemmen waren geteld en de onderhandelingen afgerond, begonnen Hans de Waal, Lars van der Beek, Jeffrey van Agtmaal en Henk Kielman aan een (nieuwe) periode als wethouder. Ze zijn alweer bijna halverwege. Hoe vinden ze dat het gaat, wat hebben ze bereikt en wat staat er nog op de agenda? Jeffrey van Agtmaal komt als tweede aan bod.

Met zijn 35 jaar is de inwoner van Calfven de jongste van de vier wethouders in de gemeente Woensdrecht, maar hij heeft net als zijn collega’s bakken politieke ervaring. Jeffrey van Agtmaal begon in 2011 als twintiger in Provinciale Staten. Drie jaar later werd hij wethouder. “Iets eerder dan verwacht”, kijkt de CDA’er terug op dat moment. “Ik had het nog goed naar mijn zijn bij de provincie, maar het wethouderschap leek me ook erg leuk. Hier draai je aan een knop en je ziet het veranderen. De provincie is meer een ver-van-mijn-bed-show.”

Duurzaamheid

Van Agtmaal heeft een portefeuille waarmee hij vaker buiten dan binnen is. Hij is onder meer verantwoordelijk voor duurzaamheid en milieu, verkeer en vervoer, cultuur en monumenten, leefbaarheid, participatie en burgerinitiatieven en het beheer van de openbare ruimte. “Het zijn onderwerpen waarover iedereen een mening heeft en waarvoor je met iedereen in gesprek moet. Dat vind ik leuk, het past bij mij. Ik ben makkelijk benaderbaar, ben graag onder de mensen en breng ze makkelijk bij elkaar. Ik ben soms wel twee, drie avonden per week weg, maar dat heb ik er graag voor over.”

Voorkeursstemmen

Het legde hem in 2018 geen windeieren. Van Agtmaal had de meeste voorkeurstemmen van alle lijsttrekkers en steeg met het CDA van drie naar vier zetels, terwijl zijn partij in veel andere gemeenten moest inleveren. “Het is mooi dat je waardering voor je werk krijgt, maar ik denk dat de hele coalitie dat heeft gekregen. We hebben in die eerste vier jaar veel bereikt.”

Realiseren

Van Agtmaal introduceerde onder meer de wijkteams in de buitendienst, die het niveau van de leefomgeving omhoog tilden met een kleiner budget, en gaf nieuw elan aan de dorpsplatforms. “Dat waren clubs die je vooral hoorde als er iets niet goed ging. Dat hebben we weten te veranderen.” De dorpsplatforms hebben een budget gekregen waarmee ze ideeën voor hun kernen kunnen realiseren. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. “En daar ben ik best trots op.” Van Agtmaal en zijn collega-wethouders willen sowieso goed naar de inwoners luisteren. “Wie zijn wij om te zeggen dat mensen iets anders moeten doen dan ze willen? We doen het immers voor hen.”

Duinstraat

Van Agtmaal herinnert zich de herinrichting van de Duinstraat in Hoogerheide. Bewoners reageerden verbaasd op een eerste inloopavond dat de gemeente niet met tekeningen voor de reconstructie kwam. “Ik zei dat we eerst wilden luisteren naar wat zij wilden. We hoorden wat gemopper, maar daarna kwamen ze los.”

De aanpak bleek een succes. “De straat ligt er en we hebben sindsdien geen enkel commentaar gehoord. Dat zien we vaker. We doen het goed aan de voorkant en krijgen het daarom aan de achterkant niet tien keer zo hard terug. Je moet vertrouwen in de mensen hebben. Het is in het begin een paar keer goed misgegaan, maar nu werkt het in 95 procent van de gevallen”, zegt hij. “We durven zaken, met gezond verstand, los te laten. Dan komen inwoners ook met mooie ideeën. Kijk naar zoiets als Ossendrecht Magnoliadorp. Ik had het niet kunnen verzinnen, maar over vijf jaar ziet Ossendrecht er prachtig uit.”

Voldoening

Van Agtmaal staat honderd procent achter de manier van werken. Sterker, toen hij begon in de politiek vond hij dat inwoners meer zelf zouden moeten bepalen. “Het kost veel tijd, maar je hebt wel voldoening van je werk.” De komende twee jaar staat er nog genoeg op de agenda van Van Agtmaal. Zo wil hij onder meer zonneweides realiseren, komt er een nieuw gemeentelijk verkeer- en vervoersplan en een nieuwe groenbeleidsplan, waarin veel aandacht is voor de klimaatverandering. Van Agtmaal, die in zijn vrije tijd veel wielrent, maar ook traint voor een marathon, werkt keihard door richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Hij zegt zeker geen ‘nee’ tegen een derde periode. “Ik vind het ontzettend leuk om te doen en heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben in Woensdrecht. Laten we in 2022 eerst een mooi resultaat boeken, dan zien we daarna verder.”[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief