Edwin Michielsen en zijn zwager Jaime in het huis in Peru. FOTO FAMILIE MICHIELSEN
Edwin Michielsen en zijn zwager Jaime in het huis in Peru. FOTO FAMILIE MICHIELSEN Foto: Edwin Michielsen

'Vreemd als je in een miljoenenstad zoals Lima krekels hoort'

Door: Eugene de Kok Algemeen

WOENSDRECHT - Edwin Michielsen uit Woensdrecht heeft een aantal hachelijke weken achter de rug. Met zijn vrouw Johana zat hij in Peru op het moment dat de president een totale lockdown afkondigde in verband met de coronacrisis. Maandag vlogen zij terug naar Nederland, bijna twee weken later dan gepland.

Lang was er geen vuiltje aan de lucht. Edwin en Johana Michielsen vlogen begin maart, zoals ze dat elk jaar doen, voor de drie weken naar de Peruviaanse hoofdstad Lima. Zij gaan elk jaar op familiebezoek. Johana is geboren en getogen in het Zuid-Amerikaanse land. In Peru genoten de twee van het weerzien, de mooie natuur en prachtige stranden.

Toespraak

Een toespraak van de president zette de vakantie in de laatste week op zijn kop. In verband met de verspreiding van het coronavirus kondigde hij een lockdown af. Niemand mocht het land meer in of uit. “Er waren toen pas een paar besmettingen bekend en de inwoners vonden het een ver-van-mijn-bed-show. Ze zagen het meer als iets Europees”, schreef Edwin vorige week in een mailwisseling vanuit Peru. Hij wist toen nog niet wanneer hij naar Nederland terug zou vliegen. “We schrokken toen we hoorden dat onze vlucht was geannuleerd. Aanvankelijk kregen we een alternatieve vlucht aangeboden met een tussenstop in Panama, maar ook deze bleek later geschrapt.”

Geluk

Voor het tweetal zat er niets anders op dan wachten, net als enkele honderden andere Nederlanders die vast zaten. “Wij hebben het geluk dat we in een huis van mijn vrouw haar familie zitten. Andere toeristen zitten in hotels of hostels en mogen slechts af en toe onder politiebegeleiding even naar buiten om boodschappen te doen.” Niet dat Michielsen dat wel mocht. Slechts twee mensen uit een gezin mochten één keer per dag naar de markt, met handschoenen aan en mondkapjes op. “Meestal doet mijn zwager dat. Mijn vrouw en ik zitten al anderhalve week binnen.”

Avondklok

Tijdens hun verblijf werd ook een avondklok ingesteld tussen acht uur ‘s avonds en vijf uur ‘s ochtends. “De politie en het leger controleren of iedereen zich daaraan houdt. Het is heel apart dat je in een stad waar 7,5 miljoen mensen wonen de krekels hoort en vlinders ziet. Normaal hoor je alleen maar auto’s en heel veel getoeter.” Inmiddels heeft president Martín Vizcarra de noodtoestand verlengd tot en met zondag 12 april.

Thuisfront

Edwin en Johana schreven alle organisaties en instanties aan om terug naar Nederland te keren. Met KLM kon hij moeilijk in contact komen. “En toen ik eindelijk iemand te spreken dacht te krijgen werd de verbinding verbroken.”

Aan de mensen op de Nederlandse ambassade in de Peruviaanse hoofdstad had hij meer. “We worden goed te woord gestaan, zowel in het Spaans als Nederlands. We hebben zelfs al een keer gebeld naar de ambassade in Lima en werden toen doorverbonden naar iemand in Den Haag, omdat ze zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk wilden helpen.” Natuurlijk werd er door Edwin en Johana ook gebeld met het thuisfront en werkgevers. “Gelukkig hebben ze begrip voor de situatie.”

Zaterdagavond kregen Edwin en Johana het verlossende woord dat zij maandag terug konden vliegen. In de nacht van maandag op dinsdag zouden ze landen op Nederlandse bodem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief