Via Putte Samen Beter kunnen inwoners bijvoorbeeld om een boodschap vragen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Via Putte Samen Beter kunnen inwoners bijvoorbeeld om een boodschap vragen. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Putse burgers zoeken verbinding in coronatijd

Door: Britta Janssen Algemeen

PUTTE - Hoe kunnen we elkaar helpen als dit nodig is? Die vraag is tegenwoordig aan de orde van de dag nu mensen door alle maatregelen rond het coronavirus beperkt worden in hun sociale contacten. In Putte bestaat al sinds vorig jaar de website ‘Putte Samen Beter’, waarbij mensen elkaar kunnen ‘vinden’, maar nu is deze website vooral een informatie- en hulppunt voor de Puttenaren in coronatijden.

Volgens contactpersoon Adri Gelten zitten momenteel veel ouderen alleen thuis en hebben ze veel vragen of hulp nodig. Op de website www.puttesamenbeter.nl en www.puttesamenbeter.be vindt men overzichtelijk alle officiële informatie over de aanpak van de coronacrisis, zoals landelijke informatie van het RIVM, regionaal vanuit Midden- en West-Brabant en plaatselijk voor de gemeente Woensdrecht. "Wat voor ons in Putte echter zo belangrijk is, is de vraag ‘hoe zorgen we voor elkaar?’ Door de coronacrisis en het feit dat mensen noodgedwongen thuis moeten blijven, hebben we de koppen op afstand bij elkaar gestoken en gekeken hoe we de site zo kunnen gebruiken om mensen met elkaar in contact te brengen."

Boodschap

Daarom is de website zo ingericht dat mensen online hun hulpvraag voor informele zorg kunnen stellen, legt Gelten uit. "Denk hierbij aan een boodschap doen, de hond uitlaten of medicijnen ophalen. Het gaat er vooral om dat er iets is, zodat mensen geholpen kunnen worden.”

Gebruiksvriendelijk

De site is gebruiksvriendelijk, met een vrij eenvoudige inrichting. “Voor onze doelgroep werkt dat het beste. Het gaat echt om de functionaliteit van de site. Een aantal blokken op de site staan open voor iedereen, maar voor andere blokken moet je je registreren."

Heb je een hulpvraag, dan moet je inloggen, legt Gelten uit. "Dit geldt onder meer voor een hulpvraag aan en van andere Puttenaren, groepen en het forum. Mensen die eenzaam of hulpbehoevend zijn kunnen bijvoorbeeld een groep opzetten om elkaar op de hoogte te houden, waarbij die groep ‘geheim’ is. Of als er een hulpvraag wordt gedaan en hier wordt op gereageerd, dan is de reactie alleen zichtbaar voor de hulpvrager en verdwijnt de hulpvraag bovendien uit het zicht. Op die manier blijft het overzichtelijk en vertrouwelijk. Het moet echt een betrouwbaar geheel zijn, omdat het soms ook om privacygevoelige informatie gaat."

Experimenteren

De site is niet commercieel, maar wel gratis toegankelijk en biedt alleen serieuze informatie, aldus Gelten. "Putte Samen Beter moet mensen iets bieden waar ze echt wat aan hebben. De coronacrisis biedt wat dat betreft de ruimte om nu nog meer te experimenteren met de site en te bekijken hoe we nog beter op de vraag kunnen inspelen.”

Ondersteuning

Het hele initiatief wordt ondersteund door onder meer zorgcoöperatie Zorg om Zorg, Stichting De Bunt, Fanfare De Volharding, KBO Putte, de Zonnebloem, het Wit-Gele Kruis en Jumbo Putte. Alle andere organisaties in Putte worden overigens uitgenodigd om bij het initiatief aan te sluiten en ondersteuning te bieden. Ook BWI Woensdrecht werkt mee aan het initiatief met een online hulpdienst voor inwoners van de gemeente Woensdrecht. In de Dienstengids op de website zijn bovendien op alfabetische volgorde organisaties te vinden die mensen hulp kunnen bieden bij diverse soorten hulpvragen.
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief