Een bijzonder beeld aan de Putse grens: betonblokken, wegversperringen en grenscontroles. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN 
Een bijzonder beeld aan de Putse grens: betonblokken, wegversperringen en grenscontroles. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN  Foto: José van der Wegen

'In Nederland ben je nog redelijk vrij, in België niet'

Door: Eugene de Kok Algemeen

PUTTE - België en Nederland hebben andere maatregelen getroffen in de aanpak van de coronacrisis. Het heeft ervoor gezorgd dat de grenzen zijn gesloten, wegblokkades zijn opgeworpen en er weer grenscontroles zijn. Voor de grensarbeiders in beide landen, wonend in Nederland en werkend in België of andersom, heeft dit een direct effect.

Een van de mensen die getroffen is door de crisis is Jess van Gool uit Ossendrecht. “Ik werk als raadgever bij Brico in Kapellen. Sinds 14 maart zijn we technisch werkloos door de maatregelen die België heeft genomen in verband met het coronavirus. In eerste instantie moesten winkelketens zoals doe-het-zelf-zaken alleen in de weekenden sluiten, maar sinds 19 maart zijn ze ook doordeweeks gesloten. Voor Brico geldt dit voorlopig tot 5 mei. Dat de grenzen dicht zijn, is geen voordeel. Ik zou, als ik nog zou werken, een werkgeversverklaring moeten aanvragen om de grens over te mogen. En men spreekt over een speciaal vignet, afgestempeld door de werkgever. Als de grenzen dicht blijven, maar de winkel gaat wel weer open, zou ik hier achteraan moeten gaan.”

Erkenningskaart

Veel winkels in België zijn dicht, maar de haven van Antwerpen draait echter door. Dat merkt ook Bram (echt naam bekend bij de redactie), die daar werkt. “Er gelden in België veel strengere regels, waardoor er minder vrachtwagens zijn om te laden. Het vervelende is dat er verschillende verhalen rond gaan over hoe je naar je werk moet. De ene agent doet niet moeilijk over een werkgeversverklaring in combinatie met je erkenningskaart met foto en nummer, terwijl de andere dat wel doet. Ik heb het al meegemaakt dat de agent mijn kenteken heeft genoteerd en dreigde met een boete als ik de volgende keer geen vignet bij had, terwijl ik al dagen zo naar mijn werk reed. Inmiddels heb ik een vignet van mijn werkgever, dus ik ben benieuwd hoe het nu gaat. Dit vignet en de werkgeversverklaring is trouwens alleen geldig voor woon- en werkverkeer. Door alle controles moet ik bovendien eerder van huis weg.”

Installatiebedrijf

Wie in België woont, maar werkt in Nederland zit ook met controles. Peter van de Korput woont in Stabroek, maar werkt bij installatiebedrijf Van de Korput in Ossendrecht. “Ik heb een werkgeversverklaring, maar heb tot nog toe eigenlijk nog niets moeten laten zien. Om zeven uur kom ik naar Ossendrecht en rijd altijd pas laat weer terug. Op de binnenwegen mis ik de controles misschien, maar op de snelweg wordt dan al wel gecontroleerd. Er staat om 6.30 uur al file in beide richtingen op de op- en afritten van Berendrecht en Zandvliet. Soms rijd ik met de bedrijfsbus en als ik weet dat ze er staan, pak ik mijn auto met Belgische kentekenplaten. Ik mag overigens alleen de route naar de grens rijden en er niet vanaf wijken. In Nederland ben je nog redelijk vrij, maar in België mag je niet zomaar de deur uit. Ik denk dat een en ander nog wel even gaat duren.”[l]

Dienstenverkeer

België heeft de grens met Nederland gesloten, maar inwoners van de gemeente Woensdrecht die de grens echt over moeten, kunnen deze passeren. Uitzonderingen worden gemaakt voor werk, mantelzorg of co-ouderschap. Het goederen- en dienstenverkeer mag ook heen en weer blijven rijden. “Waar beide landen en haar inwoners normaal gesproken zonder belemmering in elkaar overgaan, ligt de situatie nu anders. Dit kan onwennig, onprettig en onhandig zijn”, zeggen de burgemeesters Dirk van Mechelen van de gemeente Kapellen, Rik Frans van Stabroek en Steven Adriaansen van Woensdrecht in een gezamenlijke verklaring. “Samen komen we door deze moeilijke periode heen.”

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief