In zijn spaarzame vrije tijd tuiniert Henk Kielman graag. Hij geniet van de natuur in zijn omgeving. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
In zijn spaarzame vrije tijd tuiniert Henk Kielman graag. Hij geniet van de natuur in zijn omgeving. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Henk Kielman heeft straks alle stappen gezet die hij wilde zetten

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Net als iedereen zijn de inwoners van de gemeente Woensdrecht zo’n twee jaar geleden naar de stembus gegaan. Nadat alle stemmen waren geteld en de onderhandelingen afgerond, begonnen Hans de Waal, Lars van der Beek, Jeffrey van Agtmaal en Henk Kielman aan een (nieuwe) periode als wethouder. Ze zijn alweer bijna halverwege. Hoe vinden ze dat het gaat, wat hebben ze bereikt en wat staat er nog op de agenda? Henk Kielman is als derde aan de beurt.

Hoewel hij met zijn 72 jaar de oudste is van het viertal, is Henk Kielman de benjamin van het college van burgemeester en wethouders. De VVD’er zit als enige in zijn eerste termijn als wethouder. De inwoner van Huijbergen werd tijdens de langdurige coalitieonderhandelingen in 2018 gevraagd of hij interesse had in de post. Kielman zei na goed overleg met zijn vrouw ‘ja’ en begon daarmee aan een nieuwe ‘carrière’.

Unilever

Kielman heeft zijn leven lang gewerkt bij Unilever. Voor de multinational reisde hij in verschillende functies jarenlang de wereld over. Zijn laatste jaren was hij technical manager voor de Benelux. Het was in die periode dat hij en zijn vrouw, die in Bergen op Zoom is geboren en getogen, beslisten om van de Randstad naar Huijbergen te verhuizen. Kielman houdt van de natuur op de Brabantse Wal en voor hem was Huijbergen een rustig, maar toch centraal punt, omdat hij zowel regelmatig in Brussel als in Rotterdam moest zijn. “Toen ik hier kwam wonen en zeker toen ik op mijn 63e met pensioen ging, wilde ik wel iets doen voor de samenleving. Tijdens mijn werkzame leven had ik daar nooit tijd voor. Ik was bijna altijd op reis.”

IJsje

Via via raakte Kielman betrokken bij de lokale VVD en ging als raadslid aan de slag. “Dat was even wennen”, zegt Kielman op zijn werkkamer in het gemeentehuis. “Als we bij Unilever een nieuw ijsje in de markt moesten zetten, maakten we een plan en voerden we dat stap voor stap, koste wat het kost uit. In de raad werkt het anders. Daar komt het uiteindelijk ook goed, maar het kan anders gaan dan je denkt en veel langer duren, omdat je met veel meer mensen en zaken rekening moet houden.”

Kielman stopte met zijn raadswerk in 2018. Met een etentje nam hij afscheid van zijn collega’s. “Ik ging voor de tweede keer met pensioen. Eindelijk zou ik wat meer tijd krijgen voor onze twee zoons en de kleinkinderen, die in Amsterdam en Groningen wonen.”

Pasje

Kielman lacht als hij het zegt. Mede omdat de VVD een zetel verloor bij de verkiezingen in 2018 kwam de partij pas laat in beeld in de onderhandelingen. “Ik was op vakantie in Italië toen ik werd gebeld. ‘Hoe gezond ben jij, Henk?’ vroegen ze.” Meer dan gezond genoeg voor een wethouderschap, was zijn antwoord. “Toen ik na mijn afscheid als raadslid mijn pasje had moeten inleveren had ik het gevoel dat ik toch niet helemaal klaar was. Ik wilde blijven meepraten en zei dan ook ‘ja’ op de vraag.” Kielman doet het voor vier jaar. “Een nieuwe periode moet ik niet doen en wil ik ook niet. Straks is alles prima afgerond en heb ik alle stappen gezet, die ik wilde zetten om mee te doen en te zorgen dat Woensdrecht een mooie, gezonde gemeente blijft.”

Discussie

Kielman’s baan is 0,6 fte, maar hij werkt zo goed als fulltime, zeker in een tijd als deze. Hij is onder meer verantwoordelijk voor economische zaken en financiën, twee onderwerpen die door de coronacrisis extra veel aandacht vragen. Afval is een ander belangrijk onderwerp in zijn portefeuille. “Daar vindt iedereen iets van, ook in de raad. Een discussie over een investering van twee miljoen kan binnen twee minuten klaar zijn, maar over een ander type afvalbak kunnen we bij wijze van spreken een hele avond praten.”

Maestro

Kielman kan zich daarover verbazen, maar er ook van genieten. “Het is niet erg dat ik soms veel meer werk dan waarvoor ik betaald krijg. Als ik dat niet zou willen, had ik geen ‘ja’ moeten zeggen. Het is een leuke, ontzettend afwisselende baan. Ik ben bezig met financiën en de economie, maar heb in de eerste twee jaar ook het startschot gegeven voor een wielerwedstrijd, meegedaan aan ‘Maestro’, carnaval gevierd en ben langs de deuren gegaan voor een GFT-actie. Soms vraag ik me wel eens af of het werk of vrije tijd is. Ik ben laatst als wethouder gevraagd voor het 125-jarig bestaan van Sint Cecilia, maar zou daar ook privé naartoe zijn gegaan met mijn vrouw.”

Evenwicht

Hoewel het coronavirus alles op zijn kop heeft gezet, hoopt Kielman over twee jaar een in alle opzichten gezond Woensdrecht achter te laten. “Ik wil geen erfenis achterlaten waarvan mijn opvolger schrikt. Ik streef naar een financieel gezonde gemeente, waar de kosten en opbrengsten in evenwicht zijn. Dan kan ik met een goed gevoel voor de derde keer met pensioen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief