De enorme Magnolia Campbellii var. Alba 'Sir Harold Hillier', volgens Peter Blommerde waarschijnlijk de eerste bloei ooit in Nederland.
De enorme Magnolia Campbellii var. Alba 'Sir Harold Hillier', volgens Peter Blommerde waarschijnlijk de eerste bloei ooit in Nederland. (Foto: Peter Blommerde)

Ossendrecht is straks een echt magnoliadorp

OSSENDRECHT – De toekomst is ongewis, maar voor Ossendrecht is een deel al uitgestippeld. Door het initiatief van Peter Blommerde uit Ossendrecht, in samenwerking met de gemeente Woensdrecht en het Dorpsplatform Ossendrecht, zal het dorp over een paar jaar een echt magnoliadorp worden. “In heel Ossendrecht zullen straks wel zo’n 800 magnoliabomen staan”, hoopt Blommerde.


Alleen al in de acht lanen van Ossendrecht (Wilgenlaan, Sparrenlaan, Eikenlaan, Beukenlaan, Dennenlaan, Kastanjelaan, Lindelaan, Berklaan) staan al zo’n vierhonderd magnolia’s. Ze zijn allemaal in Ossendrecht beland en geplant dankzij Peter Blommerde, een fervent liefhebber van magnolia’s.

Buren

“Mijn eigen tuin werd te klein voor alle magnoliabomen die ik had en toen heb ik mijn buren gevraagd of zij niet een paar bomen wilden.” De prachtige bloemen van de magnolia stralen elk jaar opnieuw en fleuren de wereld voor velen op. Ze geven net als ontluikende bloembollen het teken dat het voorjaar is begonnen. Het enthousiasme van Blommerde is overgewaaid naar vele anderen in Ossendrecht, waardoor er eind vorig jaar een initiatief ontstond om van Ossendrecht een magnoliadorp te maken.

Succes

Een oproep aan inwoners van Ossendrecht om gratis een magnolia in hun voortuin te plaatsen was een enorm succes. “Het Dorpsplatform en de gemeente stelden geld beschikbaar om deze magnolia’s te kunnen aanschaffen. In eerste instantie zouden we honderd magnolia’s weggeven, maar uiteindelijk zijn het 183 aanmeldingen geworden. Mensen kunnen zich dan ook niet meer aanmelden voor de actie. Het moest nog wel behapbaar blijven om alles te regelen. Met de kweker is afgesproken dat hij de planten nu in de tweede week van mei gaat uitleveren. Dit was eigenlijk de tweede week van april, maar omdat de kans op nachtvorst dan nog hoog is en mede door de coronacrisis, hebben we dit kunnen verplaatsen naar mei. Tot IJsheiligen, half mei, is er kans op nachtvorst en omdat de magnolia’s uit de kas komen en ik 183 planten niet beschermd kan plaatsen thuis, is dit de beste oplossing.”

Nachtvorst

Want nachtvorst is voor een magnolia een probleem. “Met name de voorjaarsbloeiers ondervinden hinder van nachtvorst. De magnolia is een hele sterke plant die al miljoenen jaren oud is en zelfs de dinosaurussen heeft overleefd, maar nachtvorst is voor de bloemen funest. De bloem van een magnolia bestaat uit veel vocht en door nachtvorst bevriezen de cellen en gaan kapot. De bloem wordt dan lelijk. Verder heeft de vorst overigens geen effect op de plant. Het is echt een plant die opstaat en weer doorgaat.”

Compost

Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten magnolia’s dat over een tijdje in Ossendrecht overal wel een magnolia in bloei zal staan, want van Calfven tot voorbij Putsmolentje staan straks magnolia’s variërend van voorjaarsbloeiers tot zomerbloeiers. “Mensen waren zelfs zo enthousiast dat sommigen nog extra bomen hebben besteld. We komen dan ook uit op om en nabij de achthonderd bomen in Ossendrecht. Het blijft echter een stille droom om over een jaar of vijftien op tweeduizend bomen te zitten, maar we zien wel hoe het gaat lopen. Het is een echt burgerinitiatief, waarbij mensen zich moeten inzetten. Drie jaar na het planten redden de planten zichzelf wel, tot die tijd hebben ze onze hulp nog een beetje nodig met compost, houtsnippers en wat water.”

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief