De werkgroep tegen voedselverspilling van 'Watrestje.nu'.
De werkgroep tegen voedselverspilling van 'Watrestje.nu'. Foto: Ludo van Vliet

'Je kunt meer met restjes dan je denkt'

Door: Britta Janssen Algemeen

HOOGERHEIDE – Jaarlijks gooit de gemiddelde Nederlander zo’n 34 kilo aan voedsel weg. Het is over, de houdbaarheidsdatum is verstreken of we willen het gewoon niet meer eten. Maar veel van die 34 kilo kan gewoon nog bereid en gegeten worden. Daarom is er het initiatief Watrestje.nu, waarbij ook Ivonne van Vliet uit Hoogerheide is aangesloten.

Het initiatief Watrestje.nu is voortgekomen uit het project ‘Voedsel1000’, geïnitieerd door de provincie Noord-Brabant. “Het idee achter Voedsel1000 was om met 1.000 vrijwilligers een platform te ontwikkelen om te komen tot een meer duurzamere voedselsector en anderen te inspireren”, legt Ivonne van Vliet uit. Er was een oproep voor professionals in de voedingsindustrie, maar ook voor wetenschappers, technologen en gewone burgers, om aan te sluiten bij Voedsel1000.

Voedselverspilling

“Ik voelde me aangesproken tot de oproep en heb gereageerd. Bij de eerste bijeenkomst in Den Bosch waren er zo’n zeshonderd mensen. Ik heb me aangesloten bij de werkgroep tegen voedselverspilling. Het voorkomen van verspilling spreekt me erg aan. Ik ben zelf ook bewust bezig met voeding. Binnen de werkgroep hebben we het initiatief Watrestje.nu gelanceerd, waarmee we mensen willen triggeren om zorgvuldig met eten om te gaan.”
Watrestje.nu biedt uitdagingen via sociale media, maar tegelijkertijd ook een informatiepunt met tips en recepten om voedselverspilling tegen te gaan. “Het idee is om via sociale media mensen uit te dagen hun creatie van voedselrestjes te tonen. Maak eens iets met restjes uit de koelkast. Op deze manier hopen we dat mensen bewuster met hun voedsel omgaan en uiteindelijk minder gaan verspillen.”

Voorraadkast

De aftrap van Watrestje.nu was op 24 januari dit jaar. De werkgroep bestaat uit vijf personen; Ivonne van Vliet, Dianne van Kessel uit Drunen, Paula Huismans uit Den Bosch, Esther Poulissen uit Waalre en Jan Vugts uit Tilburg. Zij ervaren dat het toch best lastig is om burgers te bereiken. “Het is lastig een goede sociale media-actie te bedenken en in deze tijd is het nog lastiger om mensen te bereiken. De focus ligt nu ergens anders, maar tegelijkertijd biedt het kansen. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun voorraadkast eens induiken om te kijken wat daar allemaal staat en hier iets lekkers mee maken.”

Combineren

Volgens Van Vliet is het voorkomen van voedselverspilling dan ook helemaal niet moeilijk. “Je kunt eigenlijk alle restjes wel met elkaar combineren. Zelf gooi ik vrijwel niets weg. Veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat ze van verse groenten meer kunnen gebruiken dan alleen de groenten zelf. De stronk van de bloemkool of broccoli is ook te eten of te gebruiken voor in een lekkere groentesoep. Je kunt echt meer doen met restjes dan velen beseffen. Via Watrestje.nu proberen we nu andere mensen hiervoor ook enthousiast te maken. We zoeken nog bekende Brabanders die als ambassadeur willen optreden.”

Lunchsalade

Op www.watrestje.nu staat informatie over voedselverspilling en tips en recepten om verspilling tegen te gaan. Op Facebook en Instagram is Watrestje.nu ook te vinden, met filmpjes en foto’s van mensen die de challenge aan durfden in de strijd tegen verspilling. Ivonne van Vliet heeft zelf ook een recept gedeeld. “Voor een lekkere lunchsalade combineerde ik een restje gekookte rijst met restjes sla, komkommer, bosuitjes, paprika en een pepertje. Roerbak de rijst in sesamolie, waardoor de rijst lekker een krokante bite krijgt. Snijd de groenten in stukjes en roerbak deze mee, behalve de sla en komkommers natuurlijk. Zo maak je snel een lekkere en voedzame salade met restjes uit de koelkast.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief