Leden van Pasada Move & Groove gingen in febrauri samen op de foto, toen alles nog 'gewoon' was. FOTO RUDY JANSEN FOTOGRAFIE
Leden van Pasada Move & Groove gingen in febrauri samen op de foto, toen alles nog 'gewoon' was. FOTO RUDY JANSEN FOTOGRAFIE (Foto: RUDY JANSEN FOTOGRAFIE)

Sporten volgens de regels vraagt aanpassingsvermogen

HOOGERHEIDE – Door de versoepelde coronamaatregelen mogen kinderen en jongeren tot en met achttien jaar sinds vorige week weer samen trainen. De meeste sportverenigingen zijn hier blij mee, maar het vergt wel heel wat aanpassingen om het sporten weer mogelijk te maken. Als het al mogelijk is.


De afgelopen tijd heeft bijvoorbeeld show- en twirlvereniging Re-Creation in Ossendrecht vooral online getraind, vertelt trainster Ilona Meijer. “Het was ontzettend fijn dat we zo contact met de leden konden houden en bezig konden blijven, maar het is lastig om technieken uit te leggen of bewegingen te corrigeren, omdat je vaak in spiegelbeeld naar elkaar kijkt. We zijn daarom blij dat we weer mogelijkheden hebben om samen te trainen.” Vier van de vijf teams hebben leden in de basisschoolleeftijd en zij kunnen vrij probleemloos trainen. “Ons oudste team valt in de categorie twaalf tot en met achttien jaar en zij mogen alleen met anderhalve meter afstand trainen. Een teamshow oefenen met afstand is onmogelijk, dus starten zij voorlopig alleen met hun solistentrainingen.” De club zet trainingen op voor buiten, maar zonder grond- en acrobatische oefeningen. “We hebben duidelijke richtlijnen naar onze leden gecommuniceerd om onze trainingen op een veilige manier te kunnen opzetten.”

WVV’67

Ook voetbalvereniging WVV’67 in Woensdrecht traint volgens een speciaal opgestelde richtlijn. Volgens voorzitter Erwin van den Heuvel is trainen sinds 4 mei weer mogelijk, maar wel volgens het schema. “Het sportpark is alleen toegankelijk voor trainingen binnen het schema, daarbuiten is toegang verboden. Omdat kantine en kleedkamers dicht zijn, moeten spelers voor de training thuis naar het toilet gaan. Ook moeten voor en na de training thuis de handen gewassen worden. De spelers wordt opgeroepen niet eerder dan tien minuten voor de training naar het sportpark te komen en nadien direct naar huis te gaan. Spelers die met de fiets komen, kunnen hun fiets stallen volgens een speciaal fietsparkeerplan dat we hebben opgesteld.” Ouders zijn niet welkom op het sportpark. “Zij kunnen kinderen op de parkeerplaats afzetten en ophalen. De trainers houden rekening met de keuze van de oefenstof. Zij bewaken de richtlijnen, maar bij een contactsport als voetbal kun je niet alle risico’s uitsluiten. We hebben begrip voor ouders die hun kind daarom liever niet laten trainen.”

Pasada 

Kunnen de (meeste) jeugdleden weer sporten, de leden van Pasada Move & Groove moeten nog wachten. Docent Paula Baker: “Digitaal Zumba-les volgen bleek lastig. Buitenlessen wilde ik niet in verband met het advies om niet samen te komen. Op Facebook was ik wel actief en sinds maandag bied ik onder Move It May-maand dagelijkse oefeningen, uitdagingen en aparte en leuke manieren om te bewegen voor thuis aan.” Baker heeft nog niets aan de versoepeling, zegt ze. “Ik bied Zumbini aan, een dans- en muziekles voor kinderen tot vier jaar, maar hierbij zijn ouders of grootouders aanwezig en volwassenen mogen nog niet samenkomen.”

Masterclasses

Baker wil in de komende weken buiten wel een Zumba Kids-masterclass organiseren voor de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Ook dan houd ik me streng aan alle regels. Alles heeft een enorm impact, zeven weken al geen lessen en geen inkomsten. Dus ik hoop dat de dag snel komt dat wij samen, al is het op afstand en buiten, mogen sporten."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES