Lid in de Orde van Oranje Nassau, Bep Klaassen, tussen de bloemen bij haar thuis. FOTO FAMILIE KLAASSEN
Lid in de Orde van Oranje Nassau, Bep Klaassen, tussen de bloemen bij haar thuis. FOTO FAMILIE KLAASSEN Foto: Familie Klaassen

Bep Klaassen overdonderd door koninklijke onderscheiding

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – “Wat”, riep ze uit. Compleet overdonderd was Bep Klaassen-van Persie (67) uit Hoogerheide door de mededeling van burgemeester Steven Adriaansen dat zij tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau was benoemd. Even later stond hij voor de deur met een bos bloemen. “Het is hier één grote bloemenzee."

Nietsvermoedend kroop Bep Klaassen vorige week vrijdag achter de computer voor een beeldvergadering met andere bestuursleden van de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) die gepland stond om half elf. "Onze secretaris werd geridderd en wij hadden besloten hem gezamenlijk te feliciteren." Toen ging de telefoon, het was kwart over tien. De secretaresse van de burgemeester hing aan lijn en zij zei dat Steven Adriaansen haar wilde spreken. "Ik dacht nog, ze nemen het wel hoog op, daar in het gemeentehuis." Wat was het geval? Eerder die week had Bep een klacht ingediend, omdat ze zag dat de speeltuin in haar buurt werd vernield. "Ik had niets in de gaten."

Randstad

Sinds jaar en dag zet zij zich in voor de bowlingsport op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Ruim veertig jaar is ze actief voor wat nu Bowlingvereniging Bergen op Zoom heet (BVB). In 1972 verhuisde Bep van de Randstad naar Bergen op Zoom. "Ik kende hier niemand. Mijn neef nam me een keer mee voor een avondje bowling, Na amper twee maanden zat ik in het bestuur." Een jaar later verkaste ze naar Hoogerheide en met onder anderen Stan van Veldhoven van Café Puts Meuleke en twee anderen richtte Bep Bowlingvereniging Hoogerheide op. "In 2015 keerden we als bowlingvereniging terug naar Bergen op Zoom. Zo ontstond BVB."

Duizendpoot

De in Breda geboren Bep is een duizendpoot in de bowlingsport. Twee keer is ze Nederlands kampioen geweest en tien jaar deed ze mee aan de Europese kampioenschappen 50+. "Ik draaide mee in de middenmoot met soms een piek", vertelt ze opgewekt. Tegenwoordig speelt ze recreatief. Daarnaast is Bep gediplomeerd ETBF trainer, een Europese standaard voor trainers en gecertificeerd wedstrijdleider. Voorts is ze selectietrainer voor Brabant en Limburg. Na haar pensionering in 2017 is ze benaderd door de NBF. Of ze plaats wilde nemen in het hoofdbestuur, aangezien ze nu tijd had? Ze ging overstag, maar moest wel stoppen als bestuurslid van BVB. "Die twee bestuursfuncties zijn onverenigbaar."

Opsteker

Voor Bep is het lintje een opsteker in deze eigenaardige tijd, waarin het coronavirus een streep zet door veel dingen. Zoals het Europese jeugdkampioenschap in Tilburg dat gepland stond rond Pasen en waar veel tijd en energie in is gestoken.

Bevlogen vertelt Bep dat ze sedert 2019 ook trainer is bij de dovenbond. "Dat is fijn en vermoeiend tegelijk. Het vraagt om een andere aanpak en daar moet je je weg in vinden. Normaal kijken de mensen naar mij als ik een technische beweging uitleg. Nu kijken ze naar de gebarentolk en zien ze de beweging niet."

Plaatjes

Dus is besloten dat ze eerst naar de tolk kijken en vervolgens naar haar. Zomaar tussendoor naar iemand iets roepen is er niet bij. "Je moet naar ze toegaan en ze aanraken." Voorts zijn dove personen meer visueel ingesteld waardoor Bep het hele internet afstruint op zoek naar geschikte plaatjes. "De beloning: als je ziet dat ze met grote sprongen vooruitgaan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief