Gerechtshof komt met hogere straffen voor huurmoord op Litouwse man in Huijbergen

HUIJBERGEN - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft maandag in hoger beroep vier mannen veroordeeld voor het medeplegen van een moord in Huijbergen, in 2014. Zij hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen die variëren van 12 tot 19,5 jaar. De mannen zijn schuldig aan het doodschieten van de toen 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen bij zijn woning in Huijbergen. Eerder veroordeelde de rechtbank Zeeland-West-Brabant drie van hen tot 18 jaar cel en de vierde tot 9 jaar gevangenisstraf.


In februari 2014 reden twee van de vier mannen naar de woning van het slachtoffer op een chaletpark in Huijbergen. Het tweetal wist dat hij niet thuis was en wachtten hem twee dagen lang op. Toen het slachtoffer thuiskwam en nietsvermoedend uit zijn auto stapte, schoot een van de twee mannen hem van achteren door het hoofd. Niet veel later vond zijn zwangere vrouw hem zwaargewond op de oprit. Een paar uur later dag overleed de man aan zijn verwondingen. Aanleiding voor de moord zou een conflict zijn geweest in het drugscircuit.

Verklaring

Maandenlang bleef onduidelijk door wie het slachtoffer was doodgeschoten, totdat een van de vier mannen voor een andere zaak verhoord werd door de Duitse politie. Tijdens dat verhoor verklaarde hij spontaan over zijn betrokkenheid bij de moord in Huijbergen. Naar aanleiding van die verklaring hervatte de Nederlandse politie het onderzoek en werden ook de andere drie verdachten gevonden.

Overtuigend

Het hof vindt dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat het viertal de moord samen hebben gepleegd. Daarbij baseert het hof zich onder meer op de telefoongegevens van de mannen, de verklaringen die zij hebben afgelegd en DNA-onderzoek. Een man was de organisator van het geheel. Hij gaf onder andere instructies aan de twee mannen die het slachtoffer bij zijn woning opwachtten. Deze twee kregen voor de moord betaald in geld en drugs. Dat gebeurde dan weer door de vierde man, die ook de opdrachtgever was van de moord.   

Medepleger

De rechtbank vond eerder dat de verdachte die in Duitsland een verklaring aflegde, een aanzienlijk kleinere rol zou hebben gespeeld. Hij zou alleen de chauffeur zijn geweest en op de uitkijk hebben gestaan. De rechtbank veroordeelde hem daarom slechts voor medeplichtigheid aan de moord en gaf hem daarom een lagere straf dan de andere drie verdachten. Het gerechtshof ging daar maandag niet in mee en is van mening dat er ook bij hem sprake is van medeplegen van moord.

Onherstelbaar leed

Bij het bepalen van de hoogte van de straf, heeft het hof onder meer rekening gehouden met het grote en onherstelbare leed dat is toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer. Er is sprake van een goed voorbereide huurmoord. Het gemak waarmee de verdachten bereid zijn geweest om iemand van het leven te beroven, getuigt volgens het hof van gewetenloosheid. Ook het gebrek aan berouw bij de verdachten weegt mee in hun nadeel.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste voor elk van de vier verdachten een gevangenisstraf van 20 jaar. Omdat de zaak langer heeft geduurd dan de redelijke termijn hiervoor, vindt het hof een strafkorting van 1 jaar op zijn plaats. Alles afwegende is het hof tot de volgende straffen gekomen: 19 jaar voor de schutter en voor de opdrachtgever, 19,5 jaar voor de organisator - hij wordt namelijk ook veroordeeld voor inbraak, vuurwapenbezit en het kweken van hennep - en 12 jaar voor de man die openheid van zaken heeft gegeven.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES