Putte slaat de handen ineen met flyeractie

PUTTE – Landelijk was er al een actie met rode en groene kaarten, waarmee mensen kunnen aangeven of ze hulp kunnen gebruiken of juist willen aanbieden. In Putte wordt spoedig ook zo’n actie gelanceerd. Het is een initiatief van Dorpsplatform Putte, in samenwerking met tal van Putse organisaties.


Volgens voorzitter Frank Roeken van Dorpsplatform Putte staan vele organisaties achter het initiatief PutteSamenBeter, zoals Herwonnen Levenskracht, de KBO, De Bunt en Zorg om Zorg. “Maar niet iedereen is bij deze organisaties aangesloten en we wilden voor heel Putte iets kunnen betekenen. Toen kwamen we op het idee om de actie rond de rode en groene kaarten ook hier in Putte op te zetten en huis-aan-huis te bezorgen en te koppelen aan PutteSamenBeter. Op die manier hopen we de saamhorigheid in de wijk te vergroten.”

Rood en groen

Iedereen in Putte kan straks een rode of groene poster ophangen. Op de rode staat ‘Ik kan wel wat hulp gebruiken’. Op de achterkant staat vermeld waar mensen bij vragen terecht kunnen. De rode poster is bedoeld voor mensen die een hulpvraag hebben, variërend van een boodschap doen tot een nodig klusje in huis. Door de rode poster zichtbaar voor het raam te plaatsen kan de buurt zien dat er hulp nodig is.
Op de groene poster staat ‘We zorgen voor elkaar in Putte’. Deze poster is bedoeld voor de mensen die hulp willen aanbieden voor de kwetsbaren en ouderen, maar ook voor de mensen in cruciale beroepen als zorg, supermarkten en politie. Door de poster zien mensen dat ze kunnen aankloppen bij een hulpvraag. Ook kunnen mensen zich bij PutteSamenBeter.nl aanmelden om zo zelf hulp aan te bieden.

Hulplijn

Voor de actie wordt de Putse hulplijn 60 60 60 geactiveerd. Om te beginnen zullen de coördinatoren van zorgcoöperatie Zorg om Zorg deze hulplijn bemensen. Volgens Erik de Laet van Zorg om Zorg wordt daarbij samengewerkt met de BWI. “En als de hulpvraag te groot is, kunnen we schakelen met de BWI en gemeente. We hopen verder dat mensen zich aanmelden bij PutteSamenBeter, vooral jongere mensen, want wat we nu zien is dat van de ongeveer tachtig vrijwilligers die we hebben zo’n zestig procent in de risicogroep voor het coronavirus valt.”
Er wordt al veel hulp door familie en vrienden aangeboden, waardoor er bij vrijwilligersorganisaties minder hulpverzoeken zijn. Roeken: “We denken dat deze actie wel meerwaarde heeft, omdat door de komende versoepeling van maatregelen mensen weer meer aan het werk kunnen en een vangnet daardoor weer kleiner wordt voor kwetsbaren en ouderen. Wellicht zijn we dan ook mooi op tijd met deze actie, die volgende week begint en doorloopt zolang de coronamaatregelen gelden.”

Vanzelf

Vanuit de gemeente Woensdrecht is wethouder Lars van der Beek enthousiast over het initiatief. “Alle partijen in Putte slaan de handen ineen om hulp te verlenen. Dat is niet altijd een vanzelfsprekendheid. De eigen kracht komt in Putte op natuurlijke wijze tot stand. Niemand zegt dat iets moet, het ontstaat vanzelf. Dat vind ik heel mooi, omdat uit eigen kracht werken in de kernen iets is wat wij als gemeente ook nastreven binnen de informele welzijnszorg.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES