Foto: Provincie Noord-Brabant

Brabant presenteert het nieuwe bestuur: Dit zijn de zeven gedeputeerden

BREDA - Nieuwe gezichten en een forse wijziging van de portefeuilles. Daarmee begint de nieuwe coalitie van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant de nieuwe bestuursperiode. Het nieuwe coalitieakkoord 'Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant' wordt morgen om 13.00 uur bekend gemaakt. In het persbericht van vanochtend maakte de provincie al bekend wie de zeven beoogde gedeputeerden zijn.


Christophe van der Maat (VVD), Eric de Bie (FvD), Erik Ronnes (CDA), Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant), Martijn van Gruijthuijsen ( VVD), Peter Smit (FvD) en Elies Lemkes -Straver (CDA) vormen het nieuwe bestuur van de provincie. Zij zijn de beoogde gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant. Dat maakte de provincie vandaag bekend. 

"We zijn blij met dit akkoord. Brabant kan weer vooruit, op allerlei belangrijke dossiers. We leveren twee ervaren gedeputeerden met Christophe van der Maat op Mobiliteit, Financiën en Organisatie en Martijn van Gruijthuijsen op Economie, Kennis en Talentontwikkeling", stelt fractievoorzitter Suzanne Otters-Bruijnen van de VVD. Ook Eric de Bie, nu fractievoorzitter maar ook beoogd gedeputeerde, is tevreden: "Ik heb getekend voor de portefeuille Energie, Erfgoed en Bestuurlijke Vernieuwing. We gaan op een realistische en verstandige wijze aan de slag in dit nieuwe college. Samen met mijn collega Peter Smit, een ervaren bestuurder die de portefeuille Water en Bodem krijgt, hebben we er zin in om aan de slag te gaan en het bestuursakkoord uit te voeren."

Het CDA levert met huidig Tweede Kamerlid Erik Ronnes een ervaren bestuurder op de portefeuille Ruimte en Wonen. Een nieuw gezicht in het openbaar bestuur is Elies Lemkes. Fractievoorzitter Ankie de Hoon: "We zijn blij met zowel de brede politieke ervaring van Erik Ronnes, als de frisse blik van Elies Lemkes. Zij heeft portefeuille Landbouw, Voedsel en Natuur. Samen brengen zij zowel ervaring als de blik van buiten in dit college, en dat is een prima combinatie."

De laatste beoogd gedeputeerde is Wil van Pinxteren, nu fractievoorzitter van Lokaal Brabant: "Ik kijk er naar uit om mijn standpunten, dichtbij de Brabander, maximaal te laten klinken in dit college. We zijn onderdeel van deze coalitie omdat we dicht bij de inwoners staan, en daar heeft iedereen behoefte aan. Ik neem de portefeuille Vrije Tijd, Bestuur en Veiligheid voor mijn rekening."

Veilige opzet

"We werken hard aan een veilige opzet voor zowel de presentatie als de Statenvergadering, in verband met de maatregelen rondom de coronacrisis. Dat maakt de praktische zaken wat moeilijker. Maar Brabant heeft juist nu een stabiele meerderheidscoalitie nodig die besluiten kan nemen, dus dit is een goed moment om van start te gaan", aldus formateur Alfred Arbouw.

De wens van de coalitiepartijen is om tijdens een Statenvergadering op 15 mei, het nieuwe college te installeren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES