Foto: Humphrey Hekhuizen

'Fantastisch om te zien hoe kneiterhard er werd gewerkt'

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen en de wethouders van de gemeente Woensdrecht hebben de afgelopen weken veel bezoekjes afgelegd in het kader van de waarderingsestafette. De bestuurders wilden degenen die doorwerkten of juist hard waren getroffen door de coronacrisis in het zonnetje zetten en een hart onder de riem steken.


Het was een mooie ervaring, in een bizarre tijd. “Ik ben ontzettend trots op wat er allemaal in deze gemeente gebeurt”, zegt hij. Het idee voor de waarderingsestafette kwam van de burgemeester zelf. “We staken zeker in het begin van de crisis veel tijd en energie in de maatregelen die we moesten nemen. We zaten daardoor veel binnen om te zorgen dat alles goed werd uitgevoerd.”
Daardoor miste Steven Adriaansen af en toe wat er op straat gebeurde. “Terwijl we hoorden dat er allerlei creatieve initiatieven waren, dat er ook positieve dingen gebeurden. Ik wilde dat graag zien.”

Kinderopvang

Het college ging bij wijze van spreken weer naar buiten, de straat op. “We hadden geen idee hoe lang het zou duren.” Uiteindelijk zouden de burgemeester en de wethouders vijftien takken bezoeken, van de voedselbank tot de kinderopvang tot verzorgingshuizen en sportclubs. “Ik hoop dat de mensen begrijpen dat we niet iedereen konden bezoeken. Als we langs iets of iemand gingen, stond dat symbool voor de hele tak.”

Koeken

Alles maakte indruk op het gezelschap, maar de de tocht langs de verzorgingshuizen, gewapend met dozen gevulde koeken, was erg bijzonder, vond Adriaansen. “Ik vind het werkelijk fantastisch hoe kneiterhard ze daar werken, in een tijd die niet normaal is. Je moet het maar doen.”

Nieuwe wegen

Adriaansen kan zich ook de bezoekjes aan de kinderopvang nog goed herinneren. “Toen we daar kwamen, hoorden we eindelijk weer kinderen. Normaal horen we dat hier elke dag.”

Als hem één ding duidelijk is geworden tijdens de estafette is dat Woensdrecht veel veerkracht heeft en toont. “Onze inwoners proberen nieuwe wegen te vinden om door te gaan. Kijk naar de dorpscoöperatie Putte. We wilden daar langs gaan, maar zij vroegen of het ook via videobellen kon. Die manier van contact houden is gemeengoed geworden onder de inwoners van Putte en is een goede manier gebleken om contact te houden. Een paar maanden geleden wist bij wijze van spreken nog niemand wat videobellen was.”

Coördinator

De bezoekjes droegen soms ook letterlijk iets bij in positieve zin. Zo vroeg coördinator Leo den Heijer van voedselbank Goed Ontmoet aandacht voor het hamsteren in het begin van de crisis en de (financiële) problemen die daardoor bij zijn organisatie dreigden te ontstaan. Het riep veel reacties op bij de inwoners van Woensdrecht. “Dan zie je dat als je iets in de schijnwerpers zet bepaalde zaken veranderen”, zegt Adriaansen.

Versoepelen

De burgemeester vond het een mooi moment om te stoppen met de estafette nu de maatregelen omtrent het coronavirus stapsgewijs worden versoepeld. “Maar we hadden nog veel langer kunnen doorgaan”, zegt hij. Adriaansen kijkt terug op een heftige tijd. “We hebben een spannende tijd achter de rug. Het duurde lang voordat er iemand uit onze gemeente besmet was, maar op een gegeven moment zaten we in het midden van de coronastorm. Nu is die storm weer geluwd. Laten we hopen dat we het ergste hebben gehad. We zijn er echter nog niet. We starten alles weer voorzichtig op, maar heel veel ondernemers hebben het moeilijk. Daar moet veel aandacht naar uit blijven gaan.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES