Waterschap neemt extra maatregelen tegen droogte in Woensdrecht
Foto: Brabantse Delta

Waterschap neemt extra maatregelen tegen droogte in Woensdrecht

HOOGERHEIDE - Waterschap Brabantse Delta heeft vanwege de aanhoudende droogte nog eens twee gebieden aangewezen waaruit geen water meer mag worden gehaald voor bijvoorbeeld beregening. 


Deze zogenaamde onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater gelden voor de stroomgebieden Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en het stroomgebied Beekloop en Zoom. 

De stroomgebieden Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda liggen in de gemeenten Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert. De Beekloop en Zoom liggen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. "Alle onttrekkingsverboden duren tot een nog nader vast te stellen tijdstip. Het waterschap controleert of iedereen zich aan het verbod houdt."

Kibbelvaart

In de stroomgebieden van de Brandse Vaart en Zijbeken (Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert) en in de stroomgebieden Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop (Halderberge en Breda, Etten-Leur en Rucphen) geldt sinds 11 mei al een verbod voor het onttrekken. Begin deze week kwam daar ook het stroomgebied Wouwse Gronden (Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen) bij.

Zakkend

Het waterschap neemt de maatregelen vanwege de zakkende grondwaterstanden, het droge voorjaar en de weersverwachting. Als het waterpeil in een gebied onder kritieke normen dreigt te zakken, is het waterschap genoodzaakt een onttrekkingsverbod in te stellen. Door de lagere waterstand kan er schade ontstaan aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in watergangen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief