Grasland beregenen met grondwater tijdelijk toegestaan in Brabantse Wal
Foto: Waterschap brabantse Delta

Grasland beregenen met grondwater tijdelijk toegestaan in Brabantse Wal

WOENSDRECHT - Vanwege de aanhoudende droogte staat Brabantse Delta tijdelijk het beregenen van grasland uit grondwater in Brabantse Wal toe. Dit is om ruwvoer voor koeien veilig te stellen en schade aan sportvelden te voorkomen. 


Na een lastig dilemma heeft Brabantse Delta besloten de 5%-regeling alleen toe te passen in gebieden waar het hoogstnoodzakelijk is, oftewel de droogste gebieden. Mei is de droogste maand uit de geschiedenis. Daardoor zijn gebieden zoals Brabantse Wal erg droog. Daarom ziet het waterschap zich genoodzaakt hier de regeling toe te passen. Daarbij geldt wel een urenverbod tussen 11.00 en 17.00 uur, buiten die uren mag beregend worden. De ontheffing geldt tot en met 31 mei 2020. 

Dagelijks bestuurslid Kees de Jong doet een dringend beroep om alleen te beregenen als het echt noodzakelijk is. "De afgelopen tijd heeft het niet of nauwelijks geregend. Er is veel water verdampt door de hoge temperaturen. En het is pas mei. Spaarzaam gebruik van water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Laten we er zorgvuldig mee omgaan."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief