Luuk Hersbach van Fitzone Putte. FOTO'S MARILYN PIETERSZ
Luuk Hersbach van Fitzone Putte. FOTO'S MARILYN PIETERSZ (Foto: )

Sportscholen in Woensdrecht tonen hun veerkracht

WOENSDRECHT – Terwijl Nederland met muizenstapjes opengaat volgens de anderhalvemeterregels geldt dit niet voor de sportscholen. Zij blijven dicht tot september. Voor sportschoolhouders in de gemeente Woensdrecht is het glas echter halfvol. Van online lessen, persoonlijk contact via (beeld)bellen met leden tot buiten sporten. Uit alle macht kijken ze naar wat wél kan. Klagen heeft geen zin, is de teneur. Een rondje langs drie sportscholen in de gemeente Woensdrecht laat zien dat ze over veerkracht beschikken.


Bij Fitzone in Putte staan de toestellen buiten, keurig op anderhalve meter van elkaar en zijn alle leden weer welkom, of het Hemelvaartsdag is of niet. “Ik ben lang genoeg dicht geweest”, aldus eigenaar Luuk Hersbach. Na de persconferentie van de minister-president begin mei zat hij in 'zak en as'. Rutte maakte toen bekend dat de sportscholen tot september dicht moesten blijven. “En ja, ik heb 4000 euro overheidssteun ontvangen, maar daar kom ik een maand mee toe. Mijn vaste lasten zoals huur en het contract met een groot koffiemerk, gaan gewoon door.”

Heftruck

Toen op 11 mei duidelijk werd dat buiten sporten mocht voor maximaal tien personen, twijfelde Hersbach geen moment. Meteen nam hij contact op met de gemeente om te checken wat precies mocht. Zijn sportschool is gevestigd in een loods met daarachter een flink stuk grond. Vanwege de grootte van het terrein is anderhalve meter afstand houden makkelijk te doen. Hierdoor kunnen veel toestellen buiten staan en mogen meer dan tien mensen tegelijk sporten.

Achterzaal

Met behulp van een loopkraan kreeg Hersbach de toestellen in de achterzaal van het complex. Daarna werden de apparaten op pallets geplaatst en met een heftruck naar buiten gereden. “Dit is voorlopig mijn redding. Winst maak ik dit jaar niet meer, het is puur overleven.”

De sluitingsperiode heeft Hersbach samen met trouwe leden en vrienden gebruikt om onder meer te klussen en alles grondig te poetsen. “Hartverwarmend”, noemt hij de reacties die hij ontving van zijn leden.

Poetstafels

Hersbach vindt het jammer dat de sportscholen voorlopig niet open mogen. “Onze brancheorganisatie had een prima plan ingediend bij het ministerie. Een vierfasenplan om veilig binnen te sporten in kleine groepen en op afspraak. Compleet met poetstafels om toestellen te reinigen en looproutes. We waren er klaar voor.”


Sjoerd Kop van Sport en Slankstudio in Hoogerheide.  - Marilyn Pietersz

Zijn collega in Hoogerheide, Sjoerd Kop van Sport en Slankstudio focust zich eveneens op wat wél kan. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat sportscholen op slot gingen, heeft hij samen met zijn team ingezet op alternatieven. “Meteen besloten we online workouts te verzorgen. Zes dagen per week kan iedereen live via Facebook ’s ochtends om 9.15 uur mee fitnessen.”

Zijn sportschool kenmerkt zich door veel persoonlijke aandacht en begeleiding te bieden aan de leden. “De coaches zijn heel belangrijk in het samenstellen van een op maat gemaakte trainings- en voedingsplan.” Via beeldbellen houden Kop en co persoonlijk contact met hun leden. “Hiermee willen we hen de juiste oplossing bieden, maar op een andere manier.”

Kop vertelt dat er nu ook veel buiten wordt gedaan, zoals mountainbiken, wandeltochten en bootcamp in kleine groepen.

Kathleen Scheenaerts van Human Sports in Ossendrecht had nét de sportschool overgenomen die gevestigd is in buurtcentrum De Drieschaar. “In januari om precies te zijn. We waren amper twee maanden open. Gelukkig kreeg ik medewerking van de gemeente als verhuurder. Ik hoef voorlopig geen huur te betalen.”

Dovemansoren

Op haar beurt heeft ze alle leden gebeld met de mededeling dat ze geen abonnementsgeld hoeven over te maken. Omdat ze graag iets wilde doen voor de gemeenschap, plaatste ze een berichtje op de Facebook-pagina van Ossendrecht. Of er sportieve ondernemers zijn die de handen ineen willen slaan om allerlei sportactiviteiten aan te bieden in de buitenlucht?

Dat was niet aan dovemansoren gericht. Resultaat: vijf dagen per week kunnen mensen gratis sportlessen volgen op het terrein aan de Eikelhof. “Van zumba, fitness tot lessen in Lacrosse.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES