De supermarkten in Putte zijn weer open voor de Belgen in het dorp en omstreken.
De supermarkten in Putte zijn weer open voor de Belgen in het dorp en omstreken. Foto: Humphrey Hekhuizen

In Putte is het alweer bijna zoals vanouds

Door: Eugene de Kok Algemeen

PUTTE – Sinds eind mei is de Nederlands-Belgische grens weer geopend voor familiebezoek en essentieel winkelen. In de praktijk betekent dit dat de Belgen gewoon weer in Nederland mogen winkelen en de Nederlanders in België, zij het onder de geldende maatregelen. Voor de ondernemers in grensdorp Putte is er sprake van opluchting, want de afgelopen maanden waren zwaar.

Volgens voorzitter Marc van Leijenhorst van Ondernemersvereniging Putte, tevens eigenaar van één van de modewinkels van JF Mode, hebben de meeste winkeliers in Putte met de openstelling een groot deel van hun klanten zien terugkomen. “Maar ook hier kan nog niet iedereen honderd procent open, zoals de horeca en sportscholen. In hoofdlijnen heeft Putte tachtig procent van de omzet verloren in de maanden dat de grens was gesloten. Algemene Nederlandse cijfers kloppen dan ook niet voor Putte. De situatie is hier anders. We waren bijvoorbeeld wel open, maar de klanten konden de grens niet over. Door deze grensafsluiting werd een hele leefgemeenschap geraakt. We hebben ons de afgelopen periode dan ook hard gemaakt om de grens eerder open te krijgen, samen met andere mensen in het hele grensgebied van Limburg tot Sluis. Dit lobbyen heeft succes gehad, want in plaats van 8 of zelfs 15 juni ging de grens, al was het onverwacht, op 30 mei al open."

Samen

Voor Marc en zijn collega-ondernemers hebben de afgelopen 2,5 maand grote gevolgen gehad. “De loop is terug, maar we zijn er nog lang niet.” Volgens Ilse Kraaijeveld, bedrijfsleider bij Albert Heijn Putte, is het een bijzondere tijd geweest. “De grensblokkade was er vanuit het niets. In het begin kwamen diverse mensen nog wel met de fiets of lopend, maar sinds er boetes werden uitgedeeld, werd het steeds stiller. De parkeerplaats was bijna leeg. De openstelling van de grens kwam voor ons weer als een verrassing, maar door direct te schakelen met het hoofdkantoor van Albert Heijn en de leveringen weer op te schroeven, hebben we kunnen voorkomen dat we zonder voorraad zaten in het prachtige pinksterweekeinde. Tevens hebben we hard gewerkt om ons deurbeleid aan te pakken, met looproutes en een afgepast aantal winkelwagentjes, die ook steeds gereinigd worden. De klanten zijn echter flexibel en dankbaar en begrijpen het volledig. Vaste klanten keren terug. Ik ben trots op mijn team, de flexibiliteit van de mensen en de saamhorigheid die er heerst in een dorp als Putte. We doen het echt samen.”

Volgens Koos Deurloo van de Putse Vishandel is het ook bij hem sinds de openstelling van de grens weer bijna als vanouds. “En dan is het nog niet eens maatjestijd."

Pick up

Ook voor Deurloo waren het zware tijden. "Met maatregelen als bezorgen over de grens, een pick up-point en via e-mail bestellen konden wij zo’n vijftig procent van de omzet terug halen, maar er is zeker drie maanden geen winst gemaakt. Gelukkig heb ik niemand hoeven ontslaan. Dat was mijn streven, want ik wist dat mijn personeel hard nodig zou zijn als de grens weer open ging. We hebben veel geleerd van deze periode, het ondernemerschap kreeg een extra stimulans. Als we door wilden gaan, dan moesten we ons aan de maatregelen houden en dat doen we nog steeds, voor onze klanten en mijn personeel. Putte is een erg speciaal dorp, voor mij het pareltje van de gemeente Woensdrecht.”

Samenwerking

Om dat pareltje te behoeden voor moeilijke, soortgelijke tijden in de toekomst hoopt Marc van Leijenhorst dat er meer overleg en samenwerking gaat komen. “Als we vooraf afspraken kunnen maken en samen rekening houden met leefgebieden aan de grens, mag de grens in Putte natuurlijk nooit meer dicht.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief