De vier kunstenaars die exposeren in het Wilhelmietenmuseum: Ko de Krom, Jaap de Jonge, Marcel van Tienen en Mieke Bredschneijder (vlnr).
De vier kunstenaars die exposeren in het Wilhelmietenmuseum: Ko de Krom, Jaap de Jonge, Marcel van Tienen en Mieke Bredschneijder (vlnr). (Foto: Marilyn Pietersz)

De vele gezichten van gezondheid komen samen in Wilhelmietenmuseum

HUIJBERGEN – Ooit geweten dat er in de zeventiende eeuw een heuse Siardus-verering in de kerk van het Huijbergse Wilhelmietenklooster was? Of dat een tijgeroog-steen bij de ingang van een huis negativiteit op afstand houdt? Het komt allemaal aan bod in de expo ‘Helende krachten in Huijbergen’ die zaterdag opende.


Het thema kon niet toepasselijker gekozen zijn in deze coronatijd. “Puur toeval. Vorig jaar mei stond het thema al vast en begon het verzamelen van objecten”, aldus conservator Marian Muller van het Huijbergse Wilhelmietenmuseum. De tentoonstelling belicht de gezondheidsgeschiedenis van de Wilhelmieten en de Broeders van Huijbergen tot heden. Tevens kunnen bezoekers zowel kruidentuin ‘de Huiberg’ bekijken van de Broeders als rust ervaren in de Broeder Kapel. “We willen zo breed mogelijk aandacht geven aan gezondheid door de eeuwen heen.”

Muziek en kunst

Volgens Muller past bijvoorbeeld muziek of kunst hier goed in. In de galerij van het museum is dan ook aandacht voor de Huijbergse harmonie Sint Cecilia die dit jaar 125 jaar bestaat. Een muziekvereniging voortgekomen uit de parochie zangkoor Cecilia. Een mooi item hier is de standaard – bok geheten - voor de trom die al sinds de oprichting in 1895 in gebruik is.

Een terugkerend onderdeel van de jaarlijkse tentoonstelling is de expositie van regionale kunstenaars. Dit jaar zijn dat ‘de vier van de Bakstraat’ uit Tholen.

Blikvanger

Een blikvanger van de tentoonstelling is de maquette van het Sint Mariecomplex dat in 1971 is gemaakt door de leerlingen van St. Marie voor een manifestatie. In deze zaal staan ook verschillende vitrinekasten gevuld met allerhande voorwerpen afkomstig van de Broeders van Huijbergen die raken aan het thema gezondheid.

Interactie

Er is eveneens ruimte voor interactie met het publiek. Gitta van Rooij, die meehielp met de inrichting van de tentoonstelling, vertelt dat zij en Muller een mysterieus klein schaartje vonden in een dokterstas. “Dit hebben we in de vitrinekast gelegd, met daarbij de vraag of iemand weet wat het is, want wij weten het niet.”

Stenen

In een andere vitrinekast zijn verschillende steensoorten te zien met geneeskrachtige werking. Astma, gordelroos, of bloeddruk. Voor vele kwalen is er een steen die soelaas biedt. Een continu draaiende diapresentatie geeft uitleg over de werking van allerlei kruiden.

In een aparte zaal is er uitleg over bedevaarten en relikwieën. Een relikwie is een overblijfsel van het lichaam van een heilige of een voorwerp die in contact is geweest met een heilige en waaraan wonderkrachten worden toegekend.

Kijk voor meer informatie op de website www.wilhelmietenmuseum.nl.

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief