Foto: Humphrey Hekhuizen

'Als je dit werk doet, maak je geschiedenis'

HOOGERHEIDE - Heemkundekring Het Zuidkwartier wil duizenden historische afbeeldingen onderbrengen in de cloud en toegankelijk maken. De kring kan in het kader daarvan extra mensen goed gebruiken.


Het ontsluiten van de 12.000 afbeeldingen kost tijd. Het is de taak van de fotowerkgroep van Heemkundekring Het Zuidkwartier. Humphrey Hekhuizen, fotograaf en eigenaar van een fotowinkel in de Raadhuisstraat in Hoogerheide, is al jaren vrijwilliger in deze werkgroep. “De meeste foto’s zijn ingescand en kunnen worden geüpload naar de site, maar het gaat om de juiste beschrijving en data. Je kunt er ontzettend veel informatie bij plaatsen. Van sommige foto’s weten we echter maar weinig, soms niet eens waar of wanneer ze zijn gemaakt en wie er op staan.”

Priester

Ook dat zoekt een lid van de fotowerkgroep uit. “Je kunt bijvoorbeeld, als het weer kan, naar een verzorgingshuis om in gesprek te gaan met bewoners, het gewoon op straat vragen of aan een priester als het om kerkelijke afbeeldingen gaat. Dan gaat het balletje snel rollen”, zegt John Mathijssen, penningmeester en tijdelijk voorzitter van de heemkundekring. Leden van de fotowerkgroep maken bovendien foto’s van het hedendaagse leven in Hoogerheide, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht.

Waarde

Mathijssen ziet het ontsluiten van het fotoarchief als een belangrijke taak van Het Zuidkwartier. “Als heemkundekring hebben wij als doel om zoveel mogelijk heemkundige info in woord en beeld onder de aandacht van mensen te brengen. Het heeft historische waarde.” Hekhuizen is het daarmee eens. “Als je dit werk doet, maak je geschiedenis. Dat doe je ook als je een foto maakt, iets wat we ook doen als fotowerkgroep. Je legt iets vast voor het nageslacht. Doe je dat niet, dan is het op een gegeven moment weg.”

Iedereen is welkom bij de fotowerkgroep. “Of je nu student geschiedenis bent, al werkt of iemand die net met pensioen is, het maakt niet uit. Het is wel handig als je in Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht of Putte bent opgegroeid.” Hekhuizen zou graag een aantal veertigers bij zijn groep hebben. “Zij kennen hun gemeente en hebben nog een link met hun ouders. Dat is ideaal voor dit soort werk.”


Foto: Humphrey Hekhuizen

Verplichtingen

Het Zuidkwartier legt vrijwilligers geen verplichtingen op. “Als iemand doet wat hij of zij zou willen doen, is het goed”, zegt Mathijssen. Het meeste werk voor de fotowerkgroep kun je vanuit huis doen. “Het grootste gedeelte van het archief is straks via de website te benaderen.” De foto’s worden met een speciaal programma van Erfgoed Brabant geüpload. Daardoor kun je sterk inzoomen op de foto.

De kring kan voor alle groepen vrijwilligers gebruiken. “En ook in het museum”, zegt Mathijssen. Wie iets wil betekenen kan met hem contact opnemen: 06-57336085 of johnmathijssen@outlook.com. Voor de fotowerkgroep is Humphrey Hekhuizen contactpersoon: 0164-612694 of fotograaf.hekhuizen@hetnet.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief