Voor de drukbezochte Lentefeesten is het nog te vroeg, maar het wordt steeds drukker in het winkelcentrum van Hoogerheide.
Voor de drukbezochte Lentefeesten is het nog te vroeg, maar het wordt steeds drukker in het winkelcentrum van Hoogerheide. (Foto: Humphrey Hekhuizen)

Winkelhart Hoogerheide gaat weer terug naar ‘normaal’

HOOGERHEIDE – De overheid versoepelt steeds meer maatregelen en dus komt het ‘normale’ leven ook weer binnen handbereik, zij het met de nodige beperkingen. Voor ondernemers in Winkelhart Hoogerheide betekenen de versoepelingen onder meer dat zij hun klanten zien terugkeren, maar ook dat zij hen op een andere manier helpen.


Horeca en detailhandel gaan binnen Winkelhart Hoogerheide hand in hand, ook in coronatijd. Ieder pakt het daarbij op de eigen manier aan, maar wel binnen de door de overheid opgelegde regels. De horeca mocht per 1 juni open en dat is toch weer even wennen, zo ook voor Ruud de Weert van Restaurant Bij de Pastorij. “Wat vooral wennen is, is de afstand tussen de tafels en gasten indien zij met meer dan twee zijn en niet uit hetzelfde huishouden komen. Vooraf moet je nu veel informatie vergaren en gericht reserveringen aannemen voor een maximale bezetting. Het ‘spontaan’ binnen lopen is dan ook heel erg afgenomen. Negentig procent van de tafels wordt op voorhand gereserveerd.”

Grens

De openstelling van de grens is ook zichtbaar bij In de Pastorij. “De Belgische gasten hebben we een tijdlang moeten missen, maar de gasten van net over de grens weten ons gelukkig weer te vinden. Wat enorm fijn is, is dat alle gasten de nieuwe regels zoals intake, ruimte en desinfecteren respecteren en er relaxed mee omgaan. We hoeven dan gelukkig niet als politieagent op te treden en kunnen ons focussen op het leuke van de horeca; service, gastvrijheid, een praatje en een glimlach.”

Winkel

Ook andere ondernemers merken dat klanten weer terugkomen en zich goed aan de regels houden, zoals Lydia van Loon van cadeau- en tweedehandswinkel Purper. “In maart was het rustig. Toen waren de mensen heel voorzichtig. Langzaamaan durfden ze wat meer en zagen we de klanten terugkomen, ook nieuwe klanten die het de lokale ondernemers gunden. Nu komen de klanten weer winkelen en houden zich goed aan de regels. In de ochtend is de winkel gesloten voor klanten en kunnen onze medewerkers in de winkel veilig hun taken uitvoeren. De winkel gaat om 12.00 uur open en de medewerkers werken dan achter in onder meer het creatief atelier. Wij zijn erg blij dat onze vaste Belgische klanten weer terug komen en zij zijn enthousiast dat ze weer in Nederland mogen winkelen.”

Drukker

Volgens Betsie van Gorsel, secretaris van Winkelhart Hoogerheide, zijn de meeste ondernemers blij met de versoepelingen: “Ze merken dat mensen minder bang zijn en klanten weer graag komen winkelen. Het wordt weer wat drukker, zowel met Nederlandse als Belgische klanten.” Uit reacties van andere ondernemers, zoals Daalmans Mode, Jumbo Paul Lucius en Shoeby Hoogerheide blijkt ook dat veel Belgische klanten aangeven blij te zijn weer hier te mogen winkelen. In België verloopt het winkelen volgens deze klanten toch nog wat moeizamer. Op het koopgedrag van de Belgische klanten wordt hier dan ook ingespeeld, zoals bij Jumbo door het op voorhand inslaan van extra voorraad. Echt Nederlandse producten werden door de Belgische klant gemist en dan ook weer massaal ingeslagen na de heropening van de grenzen.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief