Foto: Humphrey Hekhuizen

'Het is een welkom geschenk voor alle bewoners'

OSSENDRECHT – Muziek. Het doet wat met iedereen. Jong en oud waardeert muziek. Voor de bewoners van Mariahove in Ossendrecht komen hun favoriete nummers opeens erg dichtbij, want Dorpsplatform Ossendrecht heeft Mariahove vier iPods met koptelefoon en een jaarabonnement op Spotify geschonken.


Onderzoeken tonen al jaren aan dat muziek mensen kan beïnvloeden. Voor ouderen en dementeren geldt vaak dat zij positief reageren op muziek uit vroeger jaren. De schenking is dan ook een schot in de roos. Volgens Ernest Meijlemans van het platform zijn de iPods eerder dit jaar al aan Mariahove overhandigd, maar was een officieel moment niet eerder mogelijk in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Schoonmoeder

Het idee voor de schenking ontstond na een gesprek tussen Ernest en evenementenbegeleider Hanneke Jongepier van Mariahove. “Ik kom hier regelmatig, omdat mijn moeder er woont en mijn schoonmoeder heeft gewoond. Ik kwam in gesprek met Hanneke en vroeg of we iets konden betekenen. Dat bracht ons op het idee om muziek dichtbij te brengen door middel van iPods met koptelefoon."

André Rieu

De mensen kunnen op hun kamer naar hun favoriete muziek luisteren, zeker nu ze door corona meer op hun kamer moeten zitten. "Een hele dag televisie kijken is ook niets. Sommige mensen kunnen zo anderhalf uur genieten van muziek, variërend van Willeke Alberti tot André Rieu." De mensen zijn deels afhankelijk van het zorgpersoneel dat hen moet helpen bij het opstarten van de iPods. De reacties zijn enthousiast. "Het is een welkom geschenk dat door alle bewoners kan worden gebruikt.” 

Schenking

Voor het Dorpsplatform Ossendrecht is het niet de eerste schenking. Het heeft de afgelopen jaren al veel gerealiseerd voor inwoners, zoals het ophangen van displays om de snelheid te meten en het mede-realiseren van Magnoliadorp Ossendrecht. Een nieuw project staat al in de steigers, zegt Ernest: “Het volgende project is bij Scouting Ossendrecht. Het bos op het scoutingterrein moet hoognodig gesnoeid worden, maar het rooien van bomen kost een paar duizend euro. Wij hebben iemand gevonden die de bomen wil rooien. Deze worden vervolgens hergebruikt op het scoutingterrein.” Het regelen is voor Dorpsplatform Ossendrecht kenmerkend. “We pakken veel op en kunnen op die manier veel realiseren voor de gemeenschap.”

Het platform is op zoek naar vrijwilligers. Meer informatie via info@dorpsplatform-ossendrecht.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief