De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda.
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in Breda. Foto: WIJNAND NIJS

Behandeling van eiken zorgt voor minder klachten in Woensdrecht

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Er zijn dit jaar in de gemeente Woensdrecht ‘pas’ tussen de 40 en 50 meldingen binnengekomen over de eikenprocessierups. De beestjes lijken voor minder overlast te zorgen.

Vorig jaar kwamen er meer dan 170 klachten bij de gemeente binnen over de rups, die voor jeuk en irritatie kan zorgen. 

Fietspaden

Wethouder Jeffrey van Agtmaal denkt dat de daling tot nu toe komt door de aanpak van de gemeente. De buitendienst heeft in plaats van 2500 bomen langs drukke voet- en fietspaden vorig jaar nu alle eiken op gronden van de gemeente preventief behandeld. Het gaat om zeker 5000 eiken. “We zien dat in de bomen die we hebben behandeld nauwelijks rupsen zijn te zien”, zegt hij.

Stiller

Hij denkt dan ook dat het kleinere aantal klachten aan de 10.000 euro kostende aanpak is te danken. De coronacrisis speelt volgens hem minder mee. “Je kunt zeggen dat het daardoor stiller was op straat, maar dat was vooral in april. Toen waren de rupsen er nog niet. Bovendien zie je juist dat meer mensen wandelen, omdat er verder weinig is te doen. Zelf fiets ik nogal eens door België. Daar waarschuwen ze alleen. En als ik daar ben geweest, heb ik altijd last.”

Bloembollen 

De eiken zijn behandeld met het middel Xentari. Volgens Van Agtmaal staat dit onder druk. “Het zou beter zijn om het minder te gebruiken. We willen het zoveel mogelijk duurzaam doen.” Daarom zet de gemeente ook in op biodiversiteit. Een aantal dorpsplatforms heeft van zijn budget bijvoorbeeld bloembollen gekocht en ingezaaid. De gemeente zelf zaait bermen ook anders in dan een paar jaar geleden. De bloemen trekken insecten zoals sluipwespen en vogels aan, die de rupsen weer opeten. “Als de natuur beter op orde is, is er niets aan de hand. Dat eten de vogels en insecten de rupsen gewoon op. Maar zorg er maar eens voor. Dat is lastig, zeker nu het zo droog is.” 

Buxusmot

Bovendien hangt alles met elkaar samen. “Een paar jaar geleden zijn er veel koolmezen overleden door het bestrijden van de buxusmot. Zij eten die rupsen juist graag. Met zulk soort dingen heb je te maken.” In het nieuwe groenbeleidsplan, dat later dit jaar verschijnt, focust Woensdrecht op biodiversiteit. Ze wil voortaan minder bomen of planten van dezelfde soort bij elkaar hebben, omdat je daarmee de kans op een plaag vermindert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief