De kinderen die naar Jeugdland willen, mogen naar ‘een onbewoond eiland’. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De kinderen die naar Jeugdland willen, mogen naar ‘een onbewoond eiland’. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

Van alle zomerweken gaat alleen Jeugdland door

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE – Normaal gesproken staat de zomer voor velen in het teken van diverse vakantieweken. Herwonnen Levenskracht, de Zonnebloem, Stichting Happynezz, Kindervakantiespel Ossendrecht, Kindervakantiewerk Huijbergen en Jeugdland. De organisaties achter deze activiteiten hebben de afgelopen periode diverse knopen moeten doorhakken. Voor de meeste organisaties waren het lastige keuzes, maar altijd gefundeerde keuzes.

Happynezz keek dit jaar al vol enthousiasme uit naar de dertiende vakantieweek voor haar gasten met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. 

Voorbereiding

Volgens voorzitter Linda Posthuma kwam door de uitbraak van het coronavirus de voorbereiding op een laag pitje te staan, maar ging deze wel door. “We hadden in grote lijnen de groepsindelingen en het programma gemaakt rondom het thema muziek. Het was goed nieuws dat per 1 juli honderd man bij elkaar mocht komen, want wij zijn met ongeveer zeventig mensen. Dan bleven met de anderhalve meter zitten. Deze valt met onze gasten niet altijd te handhaven. Een groot deel van onze gasten valt ook binnen de kwetsbare doelgroep en je wilt het niet op je geweten hebben dat er iemand besmet raakt. Daarom hebben we helaas moeten besluiten dit jaar te annuleren.”

Afgelasting

Ook Herwonnen Levenskracht en De Zonnebloem kozen voor afgelasting. Volgens Richard Musters van Herwonnen Levenskracht was het een moeilijke keuze. “Het is formeel toegestaan, maar het is niet aan te raden om met een grote groep mensen uit de kwetsbare doelgroep op vakantie te gaan, ook omdat de anderhalve meter afstand niet te handhaven valt bij deze groep. Het is extra spijtig, omdat dit ook het laatste jaar was van het bestuur van onze werkgroep HL Vakantieweek. Het is verder de vraag of de vakantieweek in de huidige vorm in de toekomst nog door kan gaan. Voor dit jaar wordt nog wel gewerkt aan een alternatief voor de vakantieweek, maar hoe of wat is nog in voorbereiding.”

Nationaal bureau

Volgens Olga Jansz van Zonnebloem Ossendrecht is omwille van de kwetsbare doelgroep vanuit het Nationaal bureau besloten ook hier geen vakanties te organiseren. “Ook kleine evenementen en activiteiten hebben we afgelast. Wel zijn we via de gastvrouwen in contact gebleven met de ouderen in Ossendrecht, zoals door middel van een weekquiz waar tachtig deelnemers aan meedoen. Vanaf september hopen we weer op leuke activiteiten."

Strenger

Voor de kinderen in de gemeente Woensdrecht zijn er in de zomer wel vakantieweken. Kindervakantiewerk Huijbergen is sinds 1972 een begrip in het dorp, maar dit jaar is besloten om de activiteiten niet door te laten gaan. Volgens Janneke van Gils is het besluit een paar weken geleden genomen, toen de regels nog strenger waren. “Voor ons was toen het ontspannen en spontane er af. Met pijn in ons hart hebben we daarom besloten om het dit jaar voor het eerst niet door te laten gaan. We hopen met de kerstvakantie de kinderen weer te kunnen en mogen ontvangen.” Bij Kindervakantiespel in Ossendrecht ging het kamp in de meivakantie niet door en wordt nagedacht over de zomerweek in een ander jasje. Jeugdland in Hoogerheide gaat wel door. Volgens Mirjam Geers van Jeugdland is het besluit vorige week genomen. “We kunnen de anderhalve meter afstand garanderen door naar drie locaties te gaan. Naast Kooiduin bij METO en WVV’67. Het thema ‘Op een onbewoond eiland’ past eigenlijk heel goed in deze tijd. Wij zijn blij dat we toch door kunnen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief