Foto: Hanneke Marcelis

Woensdrecht is blij met sober, maar stabiel perspectief

HOOGERHEIDE - Het is niet veel, maar de gemeente Woensdrecht houdt de komende jaren geld over. Bij elkaar opgeteld gaat het tot en met 2024 over een overschot van 109.483 euro.


Dat blijkt uit de perspectievennota, die wethouder Henk Kielman en burgemeester Steven Adriaansen maandag hebben gepresenteerd. 

De nota geeft de gemeenteraad handvatten voor de begroting, die ze later dit jaar maakt. “We komen hier net voor de zomer mee, zodat de raadsleden de tijd hebben om zich erin te verdiepen”, aldus Kielman. 

Sober

Pas in september moet ze er een besluit over nemen. Kielman noemt het ‘een sobere begroting’ en zegt dat het college van burgemeester en wethouders kiest voor ‘een behoudende koers, zowel inhoudelijk als financieel’. “Er zit niet veel luxe in deze nota. Verwacht geen grote beleidsveranderingen.” 

Essentieel

Er zijn wel enkele essentiële uitgaven, die het college tot en met 2024 wil doen. Het gaat bijvoorbeeld om het aanstellen van jeugdprofessionals, de renovatie van de Grensstraat en een fiets- en wielerplan. 

Kielman is blij dat er na de nodige verrassingen van vorig jaar sprake is van een stabiel vooruitzicht, maar ziet wel een paar beren op de weg. 

Risico's

Zo maakt hij zich zorgen over de zorg, zijn er risico’s verbonden aan het stikstofdossier, wil de gemeente een kwart miljoen euro besparen op de eigen organisatie door efficiënter te werken, zijn de gevolgen van de coronacrisis onduidelijk en denkt de landelijke overheid na over een herijking van het gemeentefonds. “Daarover horen we veel berichten dat het niet gunstig zou uitpakken voor kleine gemeenten als de onze. De risico’s zijn echter heel moeilijk in te schatten.”  

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief