Het midzomerweekend in juni kon met drie gasten gelukkig doorgaan.
Het midzomerweekend in juni kon met drie gasten gelukkig doorgaan.

Woongroep De Huijberg zoekt én vindt verbinding

Door: Britta Janssen Algemeen

HUIJBERGEN – Sinds ongeveer een jaar huist een nieuwe woon- en leefgemeenschap, genaamd De Huijberg, in het oude bestuurshuis van de Broeders van Huijbergen. 

Marion Gieben, Marjan Bosch en Rob Knipping leven hier met volle aandacht voor de natuur en hebben als doel om mensen weer een te laten worden met de natuur. Dat doen ze door verbinding te zoeken. 

Broeders

Volgens Marjan Bosch is De Huijberg er deels gekomen dankzij de broeders. “We woonden eerst in het Fransciscaanse Milieuproject Stoutenburg bij Amersfoort, maar daar werd de huur flink verhoogd. Omdat we een zelfvoorzienende leefgemeenschap waren, konden we hier niet aan tegemoet komen." De zoektocht naar een andere locatie begon. "Wij waren geraakt door het leven dat we in Stoutenburg hadden, waarbij we leven van en volgens de natuur. Toen kregen we bericht van Broeder Bram uit Huijbergen. Hier stond het oude bestuurshuis leeg, een mooie locatie met een grote tuin."

Tuinaanleg

Gieben begon in het gastenverblijf en heeft activiteiten en de tuinaanleg opgestart. "Het was wennen voor de broeders, maar ze zagen dat er weer leven in het klooster kwam, terwijl er ook een passend vervolg aan de traditie van de Wilhelmieten werd gegeven. Rond mei vorig jaar kreeg Marion de kans van de broeders om echt activiteiten te gaan ontplooien, mits er versterking kwam. Dat werden Rob en ik.”

Welkom

Bosch en Knipping kregen gelijk een goed gevoel. “Ik wilde hier echt zijn, met mijn handen in de aarde. We hebben de plannen verder vorm gegeven en de verdere verbinding gezocht."

Geschiedenis

De naam De Huijberg werd gekozen, als verwijzing naar Huijbergen en de geschiedenis. "Maar ook naar een soort herberg, waar mensen welkom zijn. Wij ervaren ook echt dat we welkom zijn hier. De gunfactor van de broeders is hoog, ze staan open voor andere manieren om met tradities om te gaan. Ze zijn ook nieuwsgierig over wat we doen met de tuin." Die was eerst kaal, maar er is nu onder meer een vijver, een labyrint en een moes- en kruidentuin. "De broeders zeggen dat dit scheppenis. Er wordt nieuw leven ingeblazen en er komen hier mensen tijdens activiteiten die blij weer weggaan.”

Hulp

Graag laten de drie de omgeving zien wat zij doen, maar dat liep vertraging op door het coronavirus. “Toch zitten we niet stil. Iedere woensdag is het tuinochtend, dan komen er zo’n zes mensen uit de buurt helpen in de tuin. Ook hebben we hulp gehad van jonge buurtbewoners bij het uitrijden van 25 kuub compost. We zoeken dus niet alleen verbinding met de broeders, maar ook met de buurt.”

Bewustwording

Voor zaterdag 22 augustus staat een kennismakingsdag op de planning. “We nodigen mensen en organisaties uit een kijkje te nemen. Dat wordt een verrassende dag. Het coronavirus heeft vertraging veroorzaakt, maar helpt ons wel met bewustwording. Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Wij hopen dat we mensen meer bewust van elkaar kunnen laten worden en meer bewust van de natuur.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief