Coronapatiënte Agnes Zeeven: 'De gevolgen zijn groot'
Agnes Zeeven-Roelands werd van het ene op het andere moment heel ziek.
Agnes Zeeven-Roelands werd van het ene op het andere moment heel ziek. (Foto: )

Coronapatiënte Agnes Zeeven: 'De gevolgen zijn groot'

HOOGERHEIDE – Zelfs al ben je nog zo voorzichtig, dan kun je nog steeds het coronavirus (COVID-19) oplopen. Het overkwam Agnes Zeeven-Roelands (38) uit Hoogerheide. Hoewel ze het niet met honderd procent zekerheid kan zeggen, is ze voor 99,9 procent overtuigd dat een incident medio juni er mee te maken heeft. 


Agnes en haar gezin zijn vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus voorzichtig, uit angst voor het dodelijke virus dat de wereld overgaat. 

Risicogroep

“Mijn man heeft meerdere longontstekingen gehad, mijn zoon heeft astma en behoort tot de risicogroep. De kinderen moesten continu handen wassen, afstand houden, geen drukte opzoeken. Toen begonnen de scholen weer. Mijn zoon heeft begin dit jaar nog in het ziekenhuis gelegen met blauwe lippen. Ik heb aan school, de kinderarts en kindercardioloog gevraagd of het veilig was voor hem om naar school te gaan. Het kon. Normaal gaat hij met de taxi, nu hebben we hem met de fiets laten gaan met een vriendje, ook als oefening voor het voortgezet onderwijs straks." 

En toen kwamen ze onderweg naar huis een jongen met een brommer tegen, vertelt Agnes. "Hij begon bij het inhalen bij Mattemburgh om niets tegen mijn zoon en zijn vriendje te schelden. Wat later kwamen ze hem weer tegen. Toen reed hij recht op mijn zoon af en tufte hem vol in zijn gezicht.”

Positief

Agnes belde de politie, die de zaak in behandeling nam. De brommerrijder werd gevonden en bekende onder meer op bodycam van de agent dat hij getuft had. Daarmee zou de zaak afgehandeld kunnen zijn, ware het niet dat het vriendje klachten kreeg. Hij ging wel naar school, omdat het ook nog eindkamp was van groep 8, en bleef een nachtje bij Agnes’ gezin slapen. Daarna werd Agnes vanuit het niets doodziek met veertig graden koorts. Het was twee weken na het incident. “We zeiden tegen elkaar: ‘het zal toch geen corona zijn?’. Toen hebben we een afspraak gemaakt voor een test. Op woensdag bleek ik COVID-19-positief. Mijn zoon en zijn vriendje zijn ook getest en bleken ook positief. Het gevolg? Vier gezinnen in quarantaine; ons gezin, mijn ouders, het gezin van het vriendje en diens grootouders. Na contact met school, dat al crisisteam-overleg had, bleek dat ook de jongen die getuft heeft positief is getest. Ik weet voor 99,9 procent zeker dat wij het via hem hebben gekregen. We zijn zo voorzichtig geweest en er zijn nu zoveel mensen om ons heen getest zonder positieve uitslag. Dat maakt het voor ons een optelsom.”

Testen

De positieve test had grote gevolgen. “Niet alleen wij moesten in quarantaine, zeven leraren ook, omdat ze in contact zijn geweest met mijn zoon en zijn vriendje. Twee groepen acht konden hun eindfeest niet houden. Mijn dochter kon niet uitglijden van de kleuterschool naar groep 3 en mijn man zit verplicht in de ziektewet. Zij zijn overigens niet positief getest, maar wel in quarantaine. De onzekerheid maakt het erg zwaar en eng is het nog steeds. Ondanks al onze maatregelen trof het ons toch."
Inmiddels mag Agnes weer naar buiten. "Maar ik durf bijna niet. Daarom zou ik mensen graag willen meegeven: laat jezelf testen, bij elke vorm van klachten, hoe licht ook. Het kost niets, behalve wat tijd en moeite. Neem je verantwoordelijkheid. Wij zijn er redelijk doorheen gekomen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief