Alternatieve Vierdaagse door helikoptercrash sober van start
Luitenant Thomas en burgemeester Adriaansen wandelen voor het goede doel.
Luitenant Thomas en burgemeester Adriaansen wandelen voor het goede doel. (Foto: José van der Wegen)

Alternatieve Vierdaagse door helikoptercrash sober van start

WOENSDRECHT – De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar door de coronacrisis niet door, maar toch wandelt het Vierdaagse-detachement van Vliegbasis Woensdrecht 4 dagen. Zij gaan voor een alternatieve Vierdaagse, in de voetsporen van de oprichters en voor het goede doel: Just in Time 4 Heroes. Ook burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht loopt dinsdag mee. Vanwege de helikoptercrash bij Aruba, waarbij zondag twee Nederlandse militairen om het leven kwamen, is de tocht dinsdagmorgen sober van start gegaan.


“Just in Time 4 Heroes is een kleine stichting, maar met een goed doel, namelijk ongeneeslijk zieke kinderen een onbezorgde vakantie geven op Terschelling", vertelt luitenant Thomas, werkzaam op Vliegbasis Woensdrecht. "We hopen hiervoor veel geld op te halen."

Bevrijding

Net als de oprichters van de Vierdaagse in 1909 lopen de militairen straks van militaire basis naar militaire basis. Naast militairen lopen er ook leden van het Korps Mariniers mee. Niet eerder werd er zo samen gelopen. Daarnaast is het detachement de enige militaire wandelgroep van zo’n 6.000 Vierdaagse-militairen die op deze manier een alternatief voor de Vierdaagse heeft georganiseerd, naast de alternatieve tochten vanuit de Wandelbond zelf. 

De start was dinsdag om 4.30 uur. De stop ligt in Breda. Deze dag zal ook een groep (oud-)Vierdaagselopers uit de gemeente Woensdrecht, onder wie burgemeester Steven Adriaansen, de militairen gezelschap houden. “In Breda staan we stil bij 75 jaar Bevrijding. We stoppen bij het Pools militaire ereveld voor een korte ceremonie en een moment stilte. Dit doen we later ook in Groesbeek."

Bus

De tweede dag loopt het gezelschap van Breda naar Vught en dag drie van Berlicum naar Vredepeel. "Het stukje Vught-Berlicum doen we met de bus, omdat we anders niet op ongeveer 40 kilometer uitkomen. De laatste dag gaan we van Vredepeel naar Nijmegen. De finish is op het terrein waar de militairen normaal verblijven tijdens de Vierdaagse.”

Door de coronamaatregelen is het lopen anders dan anders. "We zijn nog steeds een groep, maar wel op anderhalve meter afstand. Het zal een bijzondere tocht worden. Normaal staan er mensen op de route die je er doorheen slepen. Nu staat er waarschijnlijk niemand.”

Via https://justintime4heroes.nl/vierdaagse/ kunnen mensen doneren voor het goede doel.


Dit interview heeft plaatsgevonden voor de helikoptercrash. BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief