Shirley Wychgel en Gerard van den Bergh bij de nieuwe bloembak.
Shirley Wychgel en Gerard van den Bergh bij de nieuwe bloembak. (Foto: Marilyn Pietersz)

Hartje Woensdrecht opgevrolijkt met bloembakken

WOENSDRECHT - Het dorpshart van Woensdrecht is verfraaid met vier bloembakken. 


Vrijdag is de laatste hand gelegd aan het vullen van de grote bakken. Met vaste hand steekt Shirley Wychgel de schep in de bloembak en plant de witte geranium. Voorzitter Gerard van den Bergh van het Dorpsplatform Woensdrecht (DPW) kijkt goedkeurend toe. Met deze symbolische actie is de vierde bloembak aan het Col. Whitakerplein in Woensdrecht helemaal gevuld. Op iedere hoek van het plein staat een bak vol fleurige bloemen en planten. 

Het DPW benaderde de gemeente Woensdrecht en kreeg 2300 euro uit het Integraal Dorpsontwikkelingplan om de vier bloembakken te plaatsen. 

Fleurig

Shirley Wychgel woont al vijftien jaar in Woensdrecht en is blij met het resultaat. “Dit plein is het hart van ons dorp en het lag er een beetje saai bij. Deze bloembakken maken het fleuriger en daar was het mij om te doen.” Tijdens een openbare vergadering van het DPW opperde zij als eerste het plan het Col. Whitakerplein te verfraaien met bloembakken. Vandaar de vraag aan haar de bloembakken officieel in gebruik te nemen.

Dit initiatief heeft een op en top lokaal karakter. Firma Tummers uit Hoogerheide maakte de bloembakken en de Woensdrechtse hovenier Bart van der Veen van Groenbewust vulde die met een combinatie van vaste planten en perkgoed met in het midden een knol, de canna. “Deze bloeit de hele zomer en heeft een prachtig groot blad met een rood-oranje gloed”, aldus de enthousiaste tuinder. 

De bloembakken zelf zijn vervaardigd van een soort staal, cortenstaal, dat zeer rap roest. “Hierdoor ontstaat juist een beschermlaag die verdere verroesting tegengaat”, verduidelijkt Van den Bergh. 

Zorgboerderij

Het dorpsplatform wilde al eerder bloembakken plaatsen, maar er was een struikelblok. Het bleek lastig mensen te vinden die op regelmatige basis de bloemen en planten wilden verzorgen. Die hindernis is aangepakt. DPW zocht en vond medewerking van zorgboerderij De Leemberg. “Dit is een goede dagbesteding voor onze cliënten. Fijn dat we zo een steentje kunnen bijdragen”, zegt eigenaar Patrick. Samen met twee van de toekomstige plantenverzorgers, Adrie en Wendy, is hij naar het plein gekomen. Beiden zien deze taak helemaal zitten. 

Wethouder Jeffrey van Agtmaal is verheugd met de samenwerking. “Het plein wordt door plaatsing van de bloembakken niet alleen aantrekkelijker en gezelliger, maar ik vind het ook mooi dat er samenwerking is gezocht met de zorgboerderij. Dit versterkt de sociale samenhang in de buurt.” 

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief