Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

'Het brouwen van bier is een prima uitlaatklep'

Door: Britta Janssen Algemeen

HOOGERHEIDE- “Degusteren heet het bij de Belgen. Op je gemak bier drinken, niet wegklokken om een pizza weg te spoelen. Zoek je dit gevoel, dan kom je uit bij lokale brouwerijen. Zij bereiden wat ik noem genietbier”, zegt hobbybrouwer Gerard Maas uit Hoogerheide. 

Wat voor bier iemand drinkt hangt af van diens stemming en wat die persoon wenst. “Wil je gewoon de dorst lessen, dan volstaat een lekkere koude pils, zoals Heineken of Grolsch.” Aan het woord is Gerard Maas. Hij brouwt vanaf 2015 zijn eigen bier en is lid van het Bergse Bierbrouwers Gilde.

Geduld

Een burn-out noopte Maas op zoek te gaan naar iets wat bij hem paste als ontspanning. “Ik had altijd al interesse in bier en zelf bier brouwen hielp mij rust te vinden. Het is een prima uitlaatklep.” 

Meesterproef

Bij het gilde volgde hij een cursus die werd afgesloten met een examen. “Ik legde mijn meesterproef af. Een proeve van bekwaamheid om aan te tonen dat ik in staat ben op een goede manier bier te brouwen.” Goed betekent vooral dat het brouwsel niet geïnfecteerd is met melkzuurbacterie. “Hygiëne en geduld zijn de allerbelangrijkste zaken bij bierbrouwen”, stelt Maas. 

Bierbrouwen kost tijd. Tussen de zes en tien uur is hij bezig met één brouwsel. Maas begint met graan en wort, waar gist bijkomt. “En gist máákt het bier. Dan begint het wachten tot de gist goed is. En dat vergt geduld. Het kan weken, soms zelfs maanden duren eer deze klaar is, gerekend vanaf de brouwdag.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief