Stijn van Loenhout maakt dromen waar
Stijn en Mario na hun fietstocht.
Stijn en Mario na hun fietstocht. (Foto: José van der Wegen)

Stijn van Loenhout maakt dromen waar

OSSENDRECHT – Je dromen waarmaken. Het is iets wat veel mensen zouden willen, maar niet iedereen doet het ook. De 17-jarige Stijn van Loenhout uit Ossendrecht deed het wel. Hij trok de stoute schoenen aan en ging samen met zijn oom Mario van Loenhout op fietsvakantie door Nederland. In twintig dagen tijd legden de twee maar liefst 1600 kilometer af, waarna ze groots werden onthaald bij thuiskomst in Ossendrecht.


Een fietsvakantie klinkt voor sommige mensen misschien niet heel bijzonder, maar wel als je weet dat Stijn te maken heeft met een beperking. Toen zijn oom Mario vertelde dat hij voor de vierde keer op fietsvakantie zou gaan, zei Stijn: “Dat zou ik ook graag willen.” 

Driewieler

Mario zou naar Spanje fietsen, richting Santiago de Compostella, maar de coronacrisis zorgde voor andere plannen. Mario besloot tot een rondje Nederland en Stijn gaf aan: “Dat lijkt me ook leuk, maar dat kan niet.” Aangemoedigd door zijn familie, die hem er op wezen dat een goede wil belangrijk is, besloot Stijn er voor te gaan. In drie maanden tijd legde Stijn zo’n 2800 kilometer op zijn driewieler af als training voor de fietsvakantie, die op 12 juli van start ging.

Bijzonder

Was de fietsvakantie voor Stijn een groot avontuur, ook voor Mario was het een bijzondere fietstocht. “Normaal gesproken ga ik alleen op fietsvakantie, bijvoorbeeld naar Engeland en Ierland of Rome. Nu ging ik met Stijn. We zijn met zijn tweeën een tent gaan kopen en hebben samen met Stijns vader de route vooraf uitgestippeld. Daar hebben we zo’n zeven uur over gedaan, om een route uit te zoeken. We hebben de afgelopen twintig dagen bijna heel Nederland gehad, zijn langs de randen van het land gefietst. Van Zeeland naar Den Helder, naar Texel en noodgedwongen terug, omdat de boot naar Vlieland anders voer, en toen over de Afsluitdijk naar Friesland en het noorden van Nederland en langs onder meer de hunebedden terug naar het zuiden, door de Limburgse heuvels, naar het drielandenpunt, over de Cauberg en weer terug naar Ossendrecht. Het was voor mij zo’n bijzondere ervaring, omdat ik niet alleen was, maar ook op Stijn moest letten.”

Avontuur

Onderweg maakten ze het nodige mee. Zo moest de route dus aangepast worden op Texel toen de boot naar Vlieland niet ging. In Dokkum kregen ze te maken met een pechgeval: de remblokken moesten vervangen worden. Toen de fietsenmaker aangaf geen tijd te hebben dit te doen, hebben Stijn en Mario dat zelf gedaan. Het was de enige tegenvaller.

Het werd een vakantie die leidde over verschillende wegen: bossen, zandpaden, asfalt, alles zijn de twee tegen gekomen. Ongeveer tachtig procent van de route was autovrij te rijden. Stijn zelf vond zijn fietstocht dan ook een enorm avontuur. “Het was erg goed onderweg. Ik had dit nog niet eerder gedaan.”

Helden

Stijn en Mario werden in Ossendrecht bij Café De Snor als fietshelden onthaald door familie en vrienden die met confetti, vlaggen, spandoeken en ratels op hen stonden te wachten. Echte fietshelden, met Stijn als het levende bewijs dat je je doelen en dromen kunt behalen, ook als je een beperking hebt.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief