Afbeelding
Foto: Luciennefotografie

Vandaag gaan nieuwe coronamaatregelen in; dit verandert er

Door: Bregje Kop Algemeen

HOOGERHEIDE - De door premier Mark Rutte aangekondigde nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn maandag ingegaan. Dit zijn de belangrijkste op een rij.

De verandering waar de inwoners van Woensdrecht het meeste van zullen merken is in de horeca. Vanaf vandaag moet je binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering. Ook is er altijd een gezondheidscheck en krijg je een vaste zitplaats toegewezen aan een tafel of de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Daardoor kan de GGD contact opnemen bij een besmetting. Het achterlaten van die gegevens is voor de bezoekers géén verplichting. 

Bij constatering van een bronbesmetting door GGD, leggen de voorzitters van de veiligheidsregio een sluiting van maximaal veertien dagen op aan recreatieve instellingen, zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater en musea.

Regionaal

De voorzitters van de veiligheidsregio's mogen op lokaal en regionaal niveau maatregelen nemen om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen. 

Zo kunnen zij de openingstijden van de horeca beperken, een mondkapjesplicht invoeren of locaties sluiten zoals parken, winkelcentra of parkeergelegenheden.

Schiphol

Reizigers die uit risicogebieden met een oranje reisadvies komen, moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. Dat moesten ze al, maar nu krijgen ze een telefoontje van de GGD om hen eraan te herinneren en controleren. Verder wordt reizigers dringend gevraagd zich te laten testen, ook als ze (nog) geen klachten hebben. Daarvoor zal er op Schiphol en later ook op andere luchthavens een teststraat worden ingericht. Ook bij een negatieve test moeten reizigers veertien dagen in quarantaine, omdat ze misschien na de test pas besmettelijk worden.

Introductieweken

Rond deze tijd staan er normaal veel introductiekampen op het programma voor beginnende studenten. Dit jaar is dat wel anders. Studentenverenigingen moeten hun introductieactiviteiten online organiseren. Er mogen geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als activiteiten direct zijn verbonden aan de studie of sport mogen er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen plaatsvinden. Bij deze activiteiten mag geen alcohol worden geschonken en er geldt een eindtijd van 22.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief