Laura de Waal
Laura de Waal Foto: Jose van der Wegen

Zus van Soof verwoordt haar emoties en raakt anderen

Door: Eugene de Kok Algemeen

PUTTE – Toen ze klein was, was ze nooit zo goed in het schrijven in dagboekjes. Op de middelbare school ontdekte Laura de Waal uit Putte de kracht van gedichten en ging ze zelf schrijven. Wat op Instagram begon onder het pseudoniem Zus van Soof, ging verder in boekvorm met ‘Achter haar gezicht’.

Volgens Laura maakte ze zich net als zoveel jongeren op de middelbare school soms zorgen over alledaagse zaken. “Je hebt weleens ruzie of voelt je onzeker. Ik zocht dan steun in teksten op social media, zocht naar iets wat omschreef wat ik voelde. Op Instagram werd ik geraakt door het werk van de Thaise dichter Lang Leav. Ik werd er mede door geïnspireerd om zelf mijn emoties te gaan opschrijven. Ik schreef over liefdesverdriet, de dementie van mijn oma, verlies, dingen waar ik me rot bij voelde en waar ik door te schrijven mee om kon gaan."

Pseudoniem

Aangespoord door een vriend begon ze de gedichten op Instagram te posten onder het pseudoniem Zus van Soof. "Bewust gekozen, omdat mijn zus Sofie heet. Onder mijn eigen naam iets posten vond ik toen nog te eng.”

Succes

Zus van Soof bleek echter een groot succes. Zowel bekenden als onbekenden werden geraakt door de gedichten die Laura alias Zus van Soof op Instagram plaatste. “Het was wel raar als iemand tegen me zei dat Zus van Soof weer zoiets moois had gepost. Slechts een paar mensen wisten dat ik het was. Op een gegeven moment voelde het echter niet meer goed om me te verschuilen achter een pseudoniem en heb ik bekend gemaakt dat ik Zus van Soof ben. Ik heb daar alleen maar positieve reacties op gehad. Mensen hadden het niet verwacht, ook omdat ik als gemeenteraadslid voor ABZ actief ben. Maar net als heel veel andere mensen kamp ook ik met onzekerheden. Via Zus van Soof heb ik die onzekerheden herkenbaar proberen te maken.”

Cursus

Het boek van Laura heet ‘Achter haar gezicht’ en gaat onder meer over de emotionele battles die Laura zelf heeft gevoerd. “Ik ben erg trots op mijn boek. Niet alleen omdat ik het zelf heb ontwikkeld, maar ook om de dingen die ik er door heb overwonnen. De emotionele battles die me overkomen zijn en die ik overwonnen heb, dat maakt me trots. Ik ben zo blij dat mijn oma, die heel veel voor mij betekende en waar ik ook over geschreven heb, mijn boek nog heeft gezien. Net voor de coronacrisis overleed ze. Ik ben toen even heel down geweest, was ook druk bezig met afstuderen, mijn stage en toen kwam de coronacrisis. Voor mij stond de wereld even stil na het overlijden van mijn oma en kwam de intelligente lockdown op het juiste moment. Ik kon even mezelf zijn en de tijd voor mezelf nemen. Ik kreeg de ruimte om mijn verlies een plekje te geven.” 

Tips

Schrijven stond toen ook even op een laag pitje, maar inmiddels schrijft Laura wel weer veel. Niet alleen gedichten, maar ook een andere bron van inspiratie voor anderen, namelijk een cursus boek schrijven. “Ik heb zelf uitgezocht hoe ik ‘Achter haar gezicht’ moest maken en uitgeven. En ik wil nu ook graag aan anderen meegeven wat de beste tips zijn om een boek te schrijven.”

‘Achter haar gezicht’ is te koop op www.zusvansoof.nl, bij Primera in Hoogerheide en bol.com. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief