Ad Schouw, Peter Blommerde en Ko de Crom zijn blij met het plantsoen bij de Ossendrechtse kerk.
Ad Schouw, Peter Blommerde en Ko de Crom zijn blij met het plantsoen bij de Ossendrechtse kerk. Foto: José van der Wegen

Ossendrecht staat in volle bloei

Door: Eugene de Kok Algemeen

OSSENDRECHT – Hoe lang er niets aan het plantsoen naast de Sint-Gertrudiskerk in Ossendrecht was gedaan, is niet bekend. Dat de natuur er zeker bijna dertig jaar haar gang kon gaan, was vele Ossendrechtenaren een doorn in het oog. Door een burgerinitiatief is het plantsoen nu weer in topconditie. Voor Parochie De Bron was het een reden het bloemperk te laten zegenen.

Het plan begon met het project Ossendrecht Magnoliadorp, ook een burgerinitiatief. Ook bij de kerk in Ossendrecht zouden magnoliabomen worden geplaatst, maar volgens Peter Blommerde en Ko de Crom was het aan de kant van de Kerkstraat te verwaarloosd. "De bomen stonden tot aan de dakgoot en ontnamen het zicht op de glas-in-lood-ramen", zeggen de twee.

Grondverzet

De bomen zijn gekapt en uitgegraven met hulp van Hendrickx Grondverzet en er zijn twee vrachtwagens met compost gelost om de grond te verbeteren. "Met tuincentrum De Wit van Dongen hebben we een ontwerp gemaakt voor de beplanting, waarna we in april de plantjes hebben gehaald. We staan er zelf van te kijken dat het nu al zo mooi is."

Droom

Voor Ko is het een droom die uitkomt. De voorman van het Ossendrechtse wijkteam van de gemeente wilde het graag voor zijn pensioen op orde hebben. Hij heeft er zelf zo’n 300 uur aan vrije tijd in zitten en ook Peter is er veel mee bezig. “We zijn met een team zo’n twee tot drie keer per week bezig met onderhoud. In het begin was dit meer, alleen al om alles water te geven.”

Rustpunt

Ko wil bij een grote steen bij het plantsoen nog een bank maken. "Dan hebben mensen bij de bushalte, maar ook mensen die aan het fietsen zijn een rustpuntje, met uitzicht op dit plantsoen.”

Aan de muren van de kerk zijn door Hekbouw geschonken roosters geplaatst om klimrozen tegen te laten groeien, in overleg met parochiecoördinator Ad Schouw. "Op die manier staat de kerk er straks nog mooier bij."

Gebed

Diaken Ryan Keetelaar heeft het bloemperk met een gebed speciaal voor Ossendrecht gezegend. Het was nog maar de tweede keer dat er een inzegeningsgebed werd uitgesproken in de parochie van de gemeente Woensdrecht.

Haan

De eerste keer was nog niet zo lang geleden bij het terugplaatsen van de haan op de kerk van Hoogerheide. “Hier in Ossendrecht mogen wij wonen, om er te zijn, om er te leven. Mensen met elkaar, voor elkaar en voor hen die langskomen: gastvrijheid. Daarom zegenen wij die plaats. (…) Moge Ossendrecht een plaats van vrede zijn en dat vele huizen van vrede bijeen een straat van vrede vormen, waar onze kinderen vrij kunnen wonen en spelen, in vrede en veiligheid.”

Seizoenen

Na deze overdenking volgde de zegen van Keetelaar. “God, U geeft ons de seizoenen om te delen in uw scheppende kracht. U laat u kennen in alles wat groeit en bloeit. Zegen deze planten. Zegen hen die ze geplant hebben en onderhouden. Laat ons genieten van alles wat leeft en sterk ons in de zorg voor uw schepping. Moge Ossendrecht en haar bewoners zich beschermd voelen tegen epidemieën en pandemieën, door Christus, Onze Heer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief