Ambulance back_592223915.jpg
Ambulance back_592223915.jpg

Woensdrecht blijft hopen op grensoverschrijdend ambulanceverkeer

Door: Eugene de Kok Algemeen

HOOGERHEIDE - Wethouder Jeffrey van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht heeft goede hoop dat er op termijn grensoverschrijdend ambulanceverkeer komt. 

Ambulances overschrijden vooral in Ossendrecht en Putte vaak de norm van vijftien minuten voor spoedritten. Waar dit vijf procent mag zijn, is dit in Ossendrecht 41,7 procent en in Putte zelfs 52,3 procent. 

In België moeten de ambulances vaak lang rijden naar ziekenhuizen. 

Minuut

Woensdrecht en de Vlaamse grensgemeenten zoeken daarom al een tijdje naar oplossingen. “We weten allemaal dat iedere minuut telt bij een levensbedreigende situatie. We zoeken dan ook naar mogelijkheden om mensen in onze gemeente zo snel mogelijk van de noodzakelijke hulp te voorzien. Een van de mogelijkheden is grensoverschrijdende samenwerking met België”, zegt Van Agtmaal. 

Sirenes

Makkelijk is dat niet. Zo zijn er opleidingsverschillen tussen de ambulancemedewerkers aan beide kanten van de grens, mogen de auto’s niet naar ziekenhuizen in het buitenland rijden, hanteren de zorgverzekeraars andere vergoedingen en zijn er andere regels voor zwaailichten en sirenes. Een onderzoek heeft eind vorig jaar aangetoond dat het geen onoverbrugbare verschillen zijn. ‘De oplossing staat of valt wel bij goede afstemming van de samenwerking’, zegt de gemeente Woensdrecht. 

Coördineren

Om tot een oplossing te komen gaat het Belgisch-Nederlands Grensoverleg het proces verder coördineren. Dit najaar wordt er opnieuw over de samenwerking gesproken. “Het plan kan alleen slagen wanneer het de steun krijgt van alle betrokken partijen en op voorwaarde dat de financiering geregeld kan worden”, zegt Van Agtmaal die positief is. “Ik hoop dat we tot een goede samenwerking over kunnen gaan, waarvan zowel Nederlandse als Belgische mensen profiteren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief