De scholen zijn weer begonnen: 'Moeilijk om de doelgroep te bereiken'
Nicolien Krimpenfort
Nicolien Krimpenfort (Foto: Humphrey Hekhuizen)

De scholen zijn weer begonnen: 'Moeilijk om de doelgroep te bereiken'

WOENSDRECHT - Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor de problemen die het coronavirus veroorzaakte in het basis- en voortgezet onderwijs, maar de crisis raakte ook het volwassenenonderwijs. Nicolien Krimpenfort van Learn4Later in Woensdrecht weet dat maar al te goed.


Met haar instituut geeft ze taallessen aan vluchtelingen, arbeidsmigranten, expats en autochtonen die hun taalkennis willen bijspijkeren. “Wij volgen precies het schooljaar, omdat ik veel jonge moeders lesgeef." 

Langzaam

Ook bij Krimpenfort lag in maart opeens alles stil. “Daarna zijn we heel langzaam weer begonnen, op een nieuwe locatie die ik precies volgens alle regels heb ingericht.” Ze zag niet iedereen terug. “Het is moeilijk om een deel van mijn doelgroep te bereiken. Vooral de mensen die op een laag niveau zitten, vinden de regels lastig. Zij nemen dan het zekere voor het onzekere en blijven thuis. Een ander deel is ontslagen en heeft even niet de middelen om het lesgeld te betalen. Het is echt afwachten hoe het verder gaat.” 

Afstand

Krimpenfort geeft haar lessen in kleine klassen waar afstand geen probleem is. Bovendien kunnen alle ramen open in het gebouw aan de Tuinstraat in Woensdrecht. “Ik ben 61 en moet streng voor mezelf zijn. Ik blijf achter mijn bureau. Dat maakt het lesgeven anders. Het is veel meer luisteren en spreken. Je vindt voor alles een oplossing, maar makkelijk is het niet.” Ze hoopt op een redelijk normaal jaar. “Voor velen is het ook een manier om contact te leggen met anderen. Dat is ontzettend waardevol.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief