'Je weet nooit of iemand aan het bluffen is'
Sjoukje, Anja en Ben doen samen met man en broer John mee aan de finale van ONK Poker.
Sjoukje, Anja en Ben doen samen met man en broer John mee aan de finale van ONK Poker. (Foto: José van der Wegen)

'Je weet nooit of iemand aan het bluffen is'

OSSENDRECHT - Meer dan 20.000 deelnemers hebben een poging gedaan om de finale van het Open Nederlands Kampioenschap Poker (ONK Poker) te bereiken. Vrijdag en zaterdag gaan 392 spelers de strijd met elkaar aan. Onder hen een aantal inwoners uit de gemeente Woensdrecht waaronder enkele leden van de familie Schot uit Ossendrecht. Zij spelen zowel individueel als in teamverband mee in de finale.


Ben, John en Anja Schot zijn broers en zus van elkaar en Sjoukje Leugs is de vrouw van John. John vormt met Sjoukjes zoon Johann Van de Pol, Ben en Konah Koster ook nog eens het team Cracking Aces en Anja en Sjoukje met Louisa en Pedro van Oevelen uit Halsteren het team Lucky Quads.

Inloggen

Deze teams zijn geplaatst voor de teamfinale van ONK met 54 andere teams. Pokeren hoort bij de familie Schot. Zelfs de moeder van Ben, John en Anja speelt nog regelmatig een pokerhandje met haar 82 jaar. “Het is bijzonder om finalist te zijn. Zeker in het individuele toernooi kan het zomaar gebeuren dat we bij elkaar aan tafel komen te zitten. Normaal gesproken weet je vooraf bij wie je aan tafel komt, maar omdat het ONK Poker door corona via een mobiele app wordt gespeeld en niet live, krijg je pas na inloggen een tafel. We kunnen dus tegenover elkaar komen.”

Huiskamer

Hoewel Ben, Sjoukje en Anja blij zijn met hun finaleplaats, vinden ze live pokeren leuker. “De voorrondes en halve finales zijn door corona grotendeels online gespeeld. Live leer je veel mensen kennen, heel Nederland kent elkaar bij het amateurpoker. Nu zit iedereen straks thuis in de huiskamer op de tablet of mobiel te spelen. Dat maakt het spel anders. Je mist signalen, kunt andere pokeraars niet lezen. Hebben ze trillende handen, veranderen ze hun gedrag? Deze signalen, de zogenoemde tells, horen bij het spel en maken het ook leuk. Want je weet nooit of iemand aan het bluffen is of echt een goede hand met kaarten heeft.”

Middernacht

De individuele finale start 4 september om 18.30 uur tot ongeveer middernacht en gaat zaterdag om 18.30 uur verder tot het spel is gespeeld. De verwachting is dat de Nederlands kampioen rond 23.45 uur bekend zal zijn. De teamfinale is op zondag. Zowel Anja als Ben, John en Sjoukje gaan voor goud, al weten ze dat het niet gemakkelijk is. “Pokeren is niet alleen een sociaal spel, maar ook een denksport en de geluksfactor speelt ook nog mee. De een speelt op intuïtie, de ander denkt meer wiskundig met kansberekeningen. Tijdens de finale willen we dan ook zeker niet worden gestoord. Het ONK Poker is een hobby, gaat om de eer, het sociale en niet om het geld. Maar de titel is heel mooi. Als je wint, krijg je een grote beker en word je een jaar lang gesponsord om toernooien in Europa te spelen. Je bent dan feitelijk een soort ambassadeur. We zouden dan ook graag die beker mee naar huis willen nemen.”

Andere deelnemers

De finale is te volgen via www.onkpoker.nl/live. Naast de leden van de familie Schot doen overigens ook Jimmy Schuurbiers uit Ossendrecht en oud-Puttenaar Gregory Brooijmans mee aan de finale.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief